Στις 15,6 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ στη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, στις 11,8 μονάδες στο γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega
Την πεποίθηση της κυβερνητικής παράταξης ότι, παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας διατηρεί τα χαρακτηριστικά πολιτικής ηγεμονίας, «επιβεβαιώνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις.
Την στιγμή δηλαδή που, η κάθε επόμενη μέρα «ανατρέπει» την συγκρατημένη αισιοδοξία της προηγούμενης για την σταδιακή τιθάσευση της πανδημίας και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει «ασφαλές» προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Παρότι οι πολίτες βλέπουν ένα χρόνο μετά την επέλαση της πανδημίας να χάνεται και πάλι το «καλό σενάριο» για την σύντομη υποχώρηση της ανοιξιάτικης έξαρσης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, δίνουν εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Εκφράζουν ωστόσο την έντονη ανησυχία τους για τον χρόνο λήξης του «πολέμου» και την οικονομική προοπτική, «ψαλιδίζουν» τα ποσοστά της ικανής διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα «χαλάρωσης» κάποιων περιοριστικών μέτρων καταθέτοντας «αίτημα» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει η «μεγάλη εικόνα» στα γκάλοπ αλλά εμφανίζονται αξιοσημείωτοι «αστερίσκοι» δίπλα στην κυβερνητική διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, στις δύο δημοσκοπήσεις, της εταιρείας Marc για τον Alpha και της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, διαπιστώνεται σταθερό προβάδισμα 15,6 και 11,8 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ αντίστοιχα. Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα, ενώ το κλίμα σε ό,τι αφορά στην πανδημία φαίνεται να επιδεινώνεται: το 56% των ερωτηθέντων βλέπει τώρα την επιστροφή στην κανονικότητα να απομακρύνεται, καταγράφοντας στην Metron μία αύξηση της απαισιοδοξίας κατά 12 μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Ενδεικτικές της κόπωσης που υπάρχει στην κοινωνία, είναι οι απαντήσεις στην έρευνα της Marc για το lockdown: Η κοινή γνώμη ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%).
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,2% και το ΜέΡΑ 25 2,8%. Στην ίδια έρευνα της Marc για τον Alpha, το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11,7% εκ των οποίων η πλειοψηφία (33%) είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία (31%).
Ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι θετική (52,7% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά») έναντι 46,5% «αρνητικών» και «μάλλον αρνητικών» απαντήσεων.
Ως προς την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 77,8% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 20,1% που κρίνει το αντίθετο.
Ποσοστό 68,6% πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να αποφεύγονται αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν αυτήν την άποψη είναι συντριπτικό (87,7%), ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία (52,9%) όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.
Με αφορμή τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη, το 57,3% τω ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τη συμμερίζονται όμως και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα θέματα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η απαντήσεις είναι ενδεικτικές της κούρασης στην κοινωνία, η οποία ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%).
Πάνω από επτά στους δέκα συμφωνούν, τέλος, με την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών του ιδιωτικού τομέα ώστε να βοηθήσουν σε δημόσια νοσοκομεία για τον κορωνοϊό.
H έρευνα της Metron Analysis για το Mega
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με την δημοσκόπηση της Metron Analysis ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 23 μονάδων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα (στο ερώτημα σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία) και η ΝΔ προβάδισμα 11,8 ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, από 13,2 μονάδες στην αντίστοιχη έρευνα τον Φεβρουάριο. Η εκτίμηση ψήφου (όχι η πρόθεση δίνει από 43% ως 46% στη ΝΔ, από 26% ως 28% στον ΣΥΡΙΖΑ και γύρω στο 8% στο ΚΙΝΑΛ.
Είναι ενδιαφέρον ότι αυξάνεται μέσα σε ένα μήνα κατά πέντε μονάδες – από το 6% στο 11% – το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας «τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα», πράγμα που υποδηλώνει μία άνοδο του «αντισυστημικού» κλίματος στην ελληνική κοινωνία (παραμένει πάντως σήμερα σε χαμηλά ποσοστά).