Ενδιαφέροντα ποιοτικά ευρήματα σχετικά με τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την καταλληλότητα για πρωθυπουργία αλλά και την πιθανότητα ψήφισης κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά αποτυπώνει το β’ μέρος της δημοσκόπησης της MRB.
Στο α’ μέρος της πανελλαδικής δημοσκόπησης της MRB, που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, στην αναγωγή επί των εγκύρων η κυβέρνηση προηγείται με 14,1 μονάδες, αγγίζοντας το 29,7%, ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά της κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Πλεύση χάνει 2,2%, ωστόσο παραμένει δεύτερη, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ισχνή άνοδο, της τάξης του 0,8%.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 10,8 μονάδες έναντι της Πλεύσης Ελευθερίας, φτάνοντας στο 22,7%, ανεβάζοντας τα ποσοστά της κατά 2,3%. Αντίστοιχα, η Πλεύση χάνει 1,6% και βρίσκεται στο 11,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 10,1%.
Δημοσκόπηση MRB: Συσπειρώσεις, μετακινήσεις
Το β’ μέρος της έρευνας δείχνει ότι στο μέσον της κυβερνητικής θητείας, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κινείται ψηλά, στο 77,5%, αυξανόμενη μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Ως προς τις διαρροές, το 4,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ κατευθύνονται στην Πλεύση Ελευθερίας, το 3,9% στην Ελληνική Λύση, το 3,8% στο ΠΑΣΟΚ και το 2,1% στη Φωνή Λογικής. Το 4,7% κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 3,7% προς άλλο κόμμα.
Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνει, επίσης, αλματώδη άνοδο και κινείται στο 75,7% (από 66%).
Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη «αιμορραγεί» κατά 7,1% προς τη ΝΔ, κατά 5,3% προς την Ελληνική Λύση, κατά 3,3% προς την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το 1,4% κατευθύνεται σε άλλα κόμματα και το 7,2% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός: Τα δίπολα
Στο δίπολο Κυριάκος Μητσοτάκης-Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 31,9% θεωρεί τον Κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο πρωθυπουργό και το 29,1% την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Το 39% απαντά «Κανένας».
Ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 32,2% κρίνει καταλληλότερο τον νυν πρωθυπουργό και το 22,3% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Κανένα» επιλέγει το 45,5%.
Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό ανά κόμματα -Η έκπληξη με τον Φάμελλο
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας κρίνουν σε 70,9% ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε 11,7% τον «κανένα».
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 40,2% κρίνουν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε ποσοστό 26,9% τον «κανένα» και σε ποσοστό 7,5% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος έρχεται μόλις… τρίτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία. Η απάντηση «Κανένας» έρχεται πρώτη με 33,8% και δεύτερη είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 21,7%.
Πόσοι θα ψήφιζαν ένα κόμμα του Αλέξη Τσίπρα
Το 65,8% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψήφιζε πιθανό κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 29,1% πως μάλλον ή σίγουρα θα ψήφιζε. Το 5,1% απαντά πως δεν γνωρίζει.
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους που προσδιορίζονται ως κεντρώοι/κεντροαριστεροί ή αριστεροί, το 52,9% απαντά πως σίγουρα ή μάλλον δεν θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα υπό τον Τσίπρα, ενώ το 43,7% πως μάλλον ή σίγουρα θα ψήφιζε.
Σχετικά με το ποιος μπορεί να ενώσει το χώρο της κεντροαριστεράς και στο δίπολο Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 32,5% προτιμά τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ το 30,9% την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Το 31,2% απαντά «κανένας» και το 5,4% απαντά πως δεν γνωρίζει.
Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
Από την άλλη, το 80,1% απαντά πως μάλλον και σίγουρα δεν θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 16,1% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα θα το ψήφιζε.
Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό που δεν θα ψήφιζε ένα πιθανό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά ανέρχεται στο 75,5%. Το ποσοστό που θα ψήφιζε ένα πιθανό κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ανέρχεται στο 22%.
Υπάρχει εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ;
Στην άποψη ότι «δεν υπάρχει ισχυρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και τελικά η ΝΔ θα ανακάμψει» διαφωνεί, συνολικά, το 52%, ενώ το 39,8% απαντά πως συμφωνεί.
Θα πάνε να ψηφίσουν
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν για τις απόψεις τους σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές.
Συνολικά, το 87,3% δηλώνει ότι «θα πάει να ψηφίσει», ενώ το 11,7 δηλώνει «δεν θα πάω»/Δεν ξέρω.
Το 43,5% απαντά πως θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ακόμη και εάν δεν εκφράζεται από κάποιο κόμμα, το 20,4% πως θα ψηφίσει διότι έχει συγκεκριμένο κόμμα που θέλει να στηρίξει, το 10,4% γιατί θέλει να ψηφίσει το κόμμα που του δημιουργεί σιγουριά, παρότι δεν τον εκφράζει, το 10,4% γιατί θέλει να επιλέξει το μικρότερο κακό, και το 2,6% γιατί θέλει να στηρίξει ένα επιθετικό κόμμα και να στείλει μήνυμα τιμωρίας στα υπόλοιπα.
Από την άλλη, το 5,9% απαντά πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα ψηφίσει, το 5,2% απαντά πως δεν θα ψηφίσει γιατί δεν εκφράζεται από κανέναν και το 0,6% απαντά πως δεν θα ψηφίσει διότι έτσι «τιμωρεί» το σύστημα.