Υψηλός ευρωσκεπτικισμός και έντονη αγωνία για την οικονομία – Μαζική απογοήτευση από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ – Με 35 μονάδες προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Μια ακόμη ψηφίδα στις γνωστές πλέον «αποχρώσεις» προσθέτει στο ψηφιδωτό των δημοσκοπήσεων η μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, αποτυπώνοντας τόσο την διψήφια απόσταση που χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους προβληματισμούς των πολιτών για το επόμενο διάστημα.
Με την οικονομία να κρατά τα σκήπτρα της αγωνίας, συγκεντρώνοντας σε ποσοστό 41% την πρωτιά ως το «σημαντικότερο πρόβλημα» της επόμενης περιόδου, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως ανησυχεί λιγότερο την κοινή γνώμη, όταν σε ποσοστό 84% επιδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Σχεδόν καθολικής κοινωνικής αποδοχής τυγχάνουν στην ίδια μέτρηση και οι επιδόσεις του Μεγάρου Μαξίμου στον ψηφιακό μετασχηματισμό με ποσοστό 73%, στην εγκληματικότητα με ποσοστό 56% και στα ελληνοτουρκικά με 52%, ελάχιστα μάλιστα εικοσιτετράωρα μετά την νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο, κατατάσσοντας συνειρμικά και τους αρμόδιους υπουργούς, Βασίλη Κικίλια, Κυριάκο Πιερρακάκη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Νίκο Δένδια στις πρώτες θέσεις της προτίμησης της ελληνικής κοινωνίας.
Μητσοτάκης vs Γεννηματά
Την ίδια ώρα, να διευρύνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς εμφανίζεται στην έρευνα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώνοντας θετικές γνώμες σε ποσοστό 67%, σε σχέση με τη δεύτερη θέση, στην οποία κατατάσσεται η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 38% και ακολουθεί μόλις με 6% διαφορά ο Γ.Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με ποσοστό 32%.
Στροφή στην αντιπολίτευση
Η ρωγμή στη δημοφιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται και στις απόψεις των πολιτών για την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς:
65% αρνητικές και 25% θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ως προς την άσκηση των αντιπολιτευτικών του καθηκόντων, ενώ 69% αρνητικές και 21% θετικές γνώμες αθροίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στο ερώτημα σχετικά με την εντύπωση που έχουν σχηματίσει οι πολίτες για αυτήν.
Στον αντίποδα, σε ποσοστό 68% αποτιμούν ως θετικό το έργο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη οι ερωτηθέντες (ποσοστό πολύ αυξημένο σε σχέση με την επίδοση της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές) και μόλις με ποσοστό 26% αρνητικά.
Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,3% έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,1% και 4,6% το ΚΚΕ. Το ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση κινούνται κάτω από το όριο του 3%.
«Μαύρο» στις εκλογές
Παρά τις αβεβαιότητες της πανδημίας, σχεδόν δύο στους τρεις (64%) θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς θετική κατεύθυνση, ενώ το υψηλότερο ποσοστό όλων συγκεντρώνει το «όχι» στις πρόωρες εκλογές, αγγίζοντας ποσοστό 84%.
Άξιο λόγου αποτελεί επίσης και το ισοζύγιο αρνητικών – θετικών γνωμών των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη, σε μια «ιστορική» για την ιστορία της εβδομάδα, με φόντο και τις αποφάσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Παραβλέποντας όλα αυτά, αρνητική γνώμη για την ΕΕ έχει το 53% των ερωτηθέντων και θετική το 40%, δείχνοντας καθαρά πως ο δρόμος για την ευρωπαϊκή συνοχή και στην Ελλάδα είναι ανηφορικός και μακρύς.