UncategorizedΕλλάδα

Δύο βιοτεχνίες κάθε μέρα κατεβάζουν ρολά στη Θεσσαλονίκη

veth-loyketa-708_0Την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου επιχειρεί να αποδομήσει την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για επερχόμενα 18.700 λουκέτα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περί υπερβολών, τα στοιχεία για την κατάσταση των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη είναι αμείλικτα.

Μέσα σε 90 ημέρες 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τούνελ χωρίς έξοδο διαφυγής μοιάζει η διαμορφωθείσα, παρατεταμένη, υφεσιακή κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία, για την επιχειρηματικότητα, που συνεχίζει να ασφυκτιά και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπό το βάρος των λουκέτων. Μέσα σε 90 ημέρες 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ μόλις 82 έκαναν έναρξη στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017, 2,4 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματικό στίβο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Η επιχειρηματικότητα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει πως η οικονομία καταγράφει, σημεία ανάκαμψης, βουλιάζει ολοένα και περισσότερο, στην απόγνωση. Με την υπερφορολόγηση, τη συνεχιζόμενη, χωρίς αποτελέσματα, διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την έλλειψη ρευστότητας, την ανασφάλεια και αδυναμία των καταναλωτών, δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Αντίθετα η αιμορραγία του επιχειρείν θα συνεχίζεται, με όλο και πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, φυλλοροεί, και οι κυβερνώντες, δείχνουν να αδιαφορούν αξιομνημόνευτα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Μειωμένες εγγραφές και διαγραφές

Την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2017 οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 31,3%, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων σημείωσαν πτώση κατά 14,5%. Ο περιορισμός των λουκέτων, πάντως, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για ακόμη μία φορά καταδεικνύεται η τάση για ‘απόδραση’ από το επιχειρείν.
Την ίδια ώρα, λίγοι, είναι οι… γενναίοι που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο με την πλειονότητα αυτών να επιλέγουν ατομικές επιχειρήσεις (55 επί συνόλου 82 εγγραφών), παρόλο που όπως προκύπτει από τα στοιχεία αποτελούν το συνήθη ύποπτο των διαγραφών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 160 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 219. Από το σύνολο των 220 επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε λουκέτο 175 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έκανε «συστάσεις» στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ να είναι πιο προσεκτικοί γιατί όπως είπε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- σε ορισμένες μετρήσεις τους σαφώς υπερβάλλουν και ενίοτε γενικεύουν καλλιεργώντας αθέλητα ελπίζουμε την κινδυνολογία. Κάτι που πρέπει εφεξής να προσέξουν και να διορθώσουν, όπου απαιτείται.»

Οπως είπε, σχολιάζοντας τα εύρηματα της έρευνας- τα αποτελέσματα της οποίας στο προηγούμενο εξάμηνο είχαν επιβεβαιωθεί ως προς τον αριθμό των λουκέτων- «οι αποτιμήσεις στην μείωση της απασχόλησης των ΜμΕ από λουκέτα απέχουν πολύ από τις προβλέψεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, απόκλιση από 59% έως 92% (μέση απόκλιση 76%) καθιστώντας τις σε σημαντικό βαθμό αναξιόπιστες. Είναι προφανές πως οι ερωτώμενοι ΜμΕ του δείγματος υπερβάλλουν στις εκτιμήσεις τους σε σημείο που να αχρηστεύουν την προβλεπτική ικανότητα των εν λόγω μετρήσεων.

Επιπλέον, οι εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ δίνουν λαβή για εκτεταμένη κινδυνολογία στον Τύπο και τα πολιτικά κόμματα όταν στις προβλέψεις για τα λουκέτα αναφέρονται και σε ποσοστά επί του συνόλου. Για παράδειγμα, όταν η τελευταία έκθεση εκτιμά 18.700 λουκέτα και συγχρόνως αναφέρει ότι στο α’ εξάμηνο του 2017 εκτιμάται πως θα κλείσουν οι 4 στις 10 επιχειρήσεις (δηλ το 40% του συνόλου) – αναφορά που γίνεται πηχυαίος τίτλος εφημερίδων, τότε υποπίπτει σε σοβαρό σφάλμα με συνέπεια να παραπληροφορεί συστηματικά και κατά κράτος τον ελληνικό λαό. Γιατί δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται να χαθεί το 40% του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας, δεδομένου ότι οι ΜμΕ αποτελούν το 99,6% του συνόλου όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.»

You may also like