Νέα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να λάβει χώρα ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια διάσωσης της εκεχειρίας, τη στιγμή που οι φιλορώσοι καταλαμβάνουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο μεταξύ Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί στη Δύση η συνεχιζόμενη επίθεση των ρωσόφιλων ανταρτών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε της ανατολικής Ουκρανίας, σχεδόν τέσσερις ημέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία του Μινσκ.
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να λάβει χώρα ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια διάσωσης της εκεχειρίας, τη στιγμή που οι περικυκλωμένες ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει σχεδόν ολοκληρωτικά από την Ντεμπάλτσεβε ενώ εκατοντάδες φέρεται να έχουν παραδοθεί στους αντάρτες.
«Η συμφωνία του Μινσκ δεν είναι νεκρή, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσει. Θα συνεχίσουμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα ρυθμισμένα, αλλά ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτή που επικρατεί σήμερα […] έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ.
Την κρίση στο Ντεμπάλτσεβε έχουν καταδικάσει απερίφραστα η Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το NATO, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να εμφανίζεται ωστόσο ικανοποιημένος από το γεγονός ότι, πέραν του Ντεμπάλτσεβε, η συμφωνία του Μινσκ γενικά τηρείται στα υπόλοιπα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, με τους αντάρτες να αρχίζουν και την απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή.
Η στάση Λαβρόφ δεν βρήκε ανταπόκριση στο Βερολίνο, όπου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» που είναι «ολέθρια για τις ελπίδες για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία».
Με το βλέμμα στη Ρωσία μίλησε ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.
«Ρωσικά στρατεύματα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη στην Ουκρανία […] Υπάρχει ακόμη μια συγκέντρωση [ρωσικών] αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεγκ, μιλώντας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.
Συμπλήρωσε πως «η εκεχειρία δεν γίνεται σεβαστή», εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία «επιδεινώνεται».
Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προβεί στις «κατάλληλες ενέργειες» σε περίπτωση που συνεχιστεί η επίθεση ανταρτών «που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» στο Ντεμπάλτσεβε έστειλε με ανακοίνωσή της η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η κ. Μογκερίνι τονίζει πως «η Ρωσία και οι αντάρτες» πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα και πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ, που προέβλεπε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και στη συνέχεια απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην βομβαρδισμένη και πολιορκημένη πόλη.
Την ίδια στιγμή, σαφή ευρωπαϊκή δήλωση για την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων στη Ρωσία εάν καταρρεύσει η εκεχειρία ζήτησε, ως ελάχιστη ευρωπαϊκή αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ.