Αυξημένους κινδύνους για “άνιση και ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη” για την παγκόσμια οικονομία “βλέπει” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καλεί τα κράτη να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Στο τέλος της συνάντησης με τους υπουργούς οικονομικών στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι οι “συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να επιτρέπεται να ανταποκρίνονται στα μεταβαλλόμενα στοιχεία της οικονομίας”.
Η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (ΙΜFC) δεσμεύτηκε για την άνοδο της ανάπτυξης και τη δημιουργία μίας πιο “ισχυρής, ισορροπημένης βιώσιμης και με περισσότερες θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας”.
“Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν την προοπτική της χαμηλής ή της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας τους, με την ανεργία να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα”, ανέφερε το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ τόνισε ότι θα επιδιώξει τολμηρά και φιλόδοξα μέτρα “για την τόνωση της οικονομικής ζήτησης, ενώ σημείωσε ότι η ανάκαμψη είναι “μέτρια στην Ιαπωνία και δειλή στη ζώνη του ευρώ”.
“Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι σε εξέλιξη σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο”, σημείωσε.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, η οποία, σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, τόνισε: “Ελπίζω να παρθούν και άλλα μέτρα. Έχουμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ύφεσης στην ευρωζώνη. Περιμένω από την Γερμανία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη”, για να συμπληρώσει πως “μόνον κάποια από τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης οφείλονται στην ένταση των σχέσεων Ρωσίας – Ουκρανίας”.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή ανέφερε ότι είναι ” βαθύτατα απογοητευμένη με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση “στη θέσπιση ενός συμφώνου από όλες τις χώρες μέλη του ΔΝΤ, το οποίο θα αυξήσει τις ποσοστώσεις των αναδυόμενων αγορών στο ταμείο και θα ενισχύσει τη μόνιμη δανειοδοτική του ικανότητα. Η επιτροπή κάλεσε τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, να επικυρώσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό”.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει την εφαρμογή των αλλαγών.
Παράλληλα, το ΙΜFC δήλωσε και την βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις σε πληθυσμούς αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές επίπτωσεις που θα φέρει διεθνώς η επιδημία του ιού Έμπολα.