Εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμυνήει διά των εκπροσώπων του πως θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκείψει από τις εκλογές και δεν πως δεν αναμένει έξοδο της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ.
«Δεν θεωρούμε πιθανό αποτέλεσμα των εκλoγών το Grexit», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ την Πέμπτη, απαντώντας χαρακτηριστικά σε ερώτηση σχετικά με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ο κ. Μάρεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αρκούμενος μόνο στη δήλωση ότι «περιμένουμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί».
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δήλωσή της μετά τις εξαγγελίες Ντράγκι επισήμανε: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία σίγουρα θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τη χαλαρή στάση που κρατά η ΕΚΤ. Η προγραμματισμένη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».
Την ίδια ώρα και η γερμανίδα Καγεκλάριος Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει το ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας πως είχε «πάντα στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Δεν παρέλειψε όμως να θέσει δύο προϋποθέσεις γι’ αυτό: την ετοιμότητα για αλληλεγγύη και την ετοιμότητα για την ανάληψη των ευθυνών από κάθε χώρα ξεχωριστά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκάθαρο εξάλλου ήταν το μήνυμά της προς πάσα κατέυθυνση, ότι περιμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο αίσθημα ευθύνης σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της.
Η Καγκελάριος, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η ευρωπαϊκή αρχή «αλληλεγγύη έναντι ιδίας ευθύνης». Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις μετά τις εκλογές της Κυριακής, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι «το τι θα γίνει μετά τις εκλογές είναι κάτι που θα το συζητήσουμε τότε», αλλά, όπως είπε, «η εμπειρία στην κρίση του ευρώ, δείχνει ότι πάντα βρίσκουμε μια ευρωπαϊκή λύση, βασιζόμενοι σε αυτές τις δύο όψεις του νομίσματος – αλληλεγγύη και ιδία ευθύνη».