Για την υπόθεση της ανήλικης που διαμένει σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων στη Νέα Σμύρνη και έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας μίλησε στο MEGA η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Αυτό που έχω καταλάβει ζητώντας πληροφορίες μέσα από την δομή είναι ότι το συγκεκριμένο κορίτσι είναι στην δομή από τέλος Σεπτεμβρίου. Στην διάρκεια αυτή δεν έχει πάει ποτέ η μητέρα να το επισκεφθεί. Τα παιδιά που είναι σε αυτή την δομή είναι από πολύ δύσκολα και κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κακοποιητικά περιβάλλοντα με όλη την έννοια, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Σεξουαλική, σωματική, λεκτική βία και παραμέληση. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση» ανέφερε σχετικά με τις συνθήκες στο συγκεκριμένο ίδρυμα.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-creem14aorl5)
Οι κανόνες λειτουργίες της δομής
Για τους κανόνες λειτουργίας της εν λόγω δομής η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε τα εξής: «Η δομή έχει πολύ σαφείς και ρητούς κανόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας, οι δομές στην Ελλάδα πλέον δεν είναι κλειστές δομές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δομές που κλειδώνουν μέσα τα παιδιά. Η δομή έχει τον κανόνα ότι έντεκα η ώρα το βράδυ κλειδώνουν τις πόρτες».
Και πρόσθεσε σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής η υφυπουργός: «Τα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία των 15 ετών, έχουν την δυνατότητα – κατόπιν εισηγήσεως του επιστημονικού συνεδρίου της δομής – να βγαίνουν από την δομή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα με συνοδεία. Για την ηλικία πάνω των 15 ετών συνεδριάζει το επιστημονικό συνέδριο της δομής για να δει το πλαίσιο ωριμότητας του κάθε παιδιού αν μπορεί να πάει μόνο του ή αν ακόμα χρειάζεται συνοδό».
«Η 14χρονη έβγαινε με συμφωνημένη άδεια με κάποιον επιμελητή, ποτέ μόνη της. Το κορίτσι αυτό, όμως λόγω πολύ επιβαρυμένης ψυχολογίας – από ότι μπορώ να καταλάβω – το έσκαγε πολλές φορές από την δομή, τις περισσότερες φορές το έσκαγε πρωινές και απογευματινές ώρες. Κάθε φορά που το έσκαγε η δομή ειδοποιούσε την Εισαγγελία και την Αστυνομία», διευκρίνισε η υφυπουργός.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-creenj05i1sp)
«Όταν το έσκαγε η 14χρονη, το έσκαγε είτε από τον φύλακα είτε πηδώντας τα κάγκελα. Ο φύλακας, όπως και οι επιμελήτριες είναι εκεί για να την κρατήσουν με τον λόγο, δεν μπορούν να την κρατήσουν με την βία. Στην περίπτωση φυγής ενημερώνουν την Αστυνομία», πρόσθεσε η κα. Μιχαηλίδου.
Όσον αφορά την δομή της Νέας Σμύρνης η Δόμνα Μιχαηλίδου συμπλήρωσε ότι «είναι μία δομή που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στελεχωθεί με κόσμο όσο ποτέ». «Πριν τρία χρόνια είχε 22 παιδιά με 9 εργαζομένους. Μετά τις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης, έχει 11 παιδιά με 15 εργαζομένους. Το συγκεκριμένο παιδί έχει πλαισιωθεί με κοινωνικό λειτουργό και παιδοψυχίατρο».
Σε ερώτηση εάν η δομή παρακολουθεί τις επικοινωνίες που έχουν τα παιδιά απάντησε: «Παίρνουν όποτε μπορούν τα κινητά των παιδιών. Στις 22 Δεκέμβρη έγινε σαφής έκκληση από την δομή στην Εισαγγελία για άρση απορρήτου στα κινητά των παιδιών αυτών και δεν είχε απάντηση η δομή».
«Εξαφανιζόταν και η μεγαλύτερη αδερφή»
Απευθυνόμενος στην υφυπουργό, ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης Όθωνας Παπαδόπουλος δήλωσε για όσα είπε για τη δομή: «Η πληροφόρηση που έχω – αν θέλετε μπορούμε να συγκρίνουμε τις πηγές μας – γιατί βλέπω ότι οι δικές σας πηγές σας έχουν μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα, ενώ οι δικές μου μία απολύτως αντίθετη».
«Έχουμε το αδιαμφισβήτητο πραγματικό γεγονός ότι από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πεντέμισι το πρωί ένα 14χρονο που θα έπρεπε να είναι στην δομή, είναι σε ένα δωμάτιο φθηνού ξενοδοχείου με τρεις ενήλικους άνδρες», τόνισε ο δικηγόρος.
Ο Όθωνας Παπαδόπουλος είπε σχετικά με τα νομικά βήματα που κάνει ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει στοιχεία και μαρτυρίες τόσο για την 14χρονη, όσο και για άλλα κορίτσια που βρίσκονται στην συγκεκριμένη δομή.
Μάλιστα αποκάλυψε ο δικηγόρος ότι και η μεγαλύτερη αδελφή της 14χρονης, που είναι 16 ετών, εξαφανίζεται από την δομή κατ’ επανάληψη.
Η μητέρα μέσω του δικηγόρου απευθύνθηκε στην δομή υποβάλλοντας προφορικά τα παράπονα και η απάντηση που έλαβε από την δομή ήταν ότι δεν γίνεται να ασκηθεί βία για τον περιορισμό των παιδιών.