Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με φόντο τον πολυισοβίτη απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ατυχή του δήλωση για την τρομοκρατική οργάνωση της «17Ν» επιχείρησε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε αρχικά ότι ο λόγος του «δεν ήταν σαφής» με αποτέλεσμα να δοθεί το δικαίωμα για παρερμηνείες ωστόσο κλείνοντας την τοποθέτησή του κατηγόρησε την ΝΔ για παραβίαση των ορίων στο όνομα του πολιτικού ανταγωνισμού. Εμφάνισε δε τον εαυτό του ως θύμα «κτυπημάτων κάτω από το τραπέζι» και της «ανθρωποφάγας πραγματικότητας του πολιτικού ανταγωνισμού»
Παράλληλα, ο κ. Δρίτσας παρομοίωσε την κριτική που δέχεται ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιεύματα προηγούμενων δεκαετιών που υποστήριζαν ότι η «17Ν» συνδέεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ενώ επανέφερε το αίτημα για ικανοποίηση των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα προκειμένου να μην χαθεί η ζωή του και πληγεί ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου.
«Εδώ και αρκετές μέρες ομάδα της άκρας αριστεράς καταστρέφει και αναρτά προκλητικά πανό. Ο Κουφοντίνας λέει ότι αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά του ο στρατός του θα καταστρέψει την Αθήνα. Και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Βγαίνει και λέει να γίνει δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα ακόμα και αν είναι παράνομο. Γιατί; Για να μην χαθεί μια ανθρώπινη ζωή λέτε. Ακούσατε το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Δικαστηρίου; Λέει ότι η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας μπορεί να γίνει από την θεραπεία που προσφέρεται στο νοσοκομείο. Και ακούσατε τι είπε η κα Κούρτοβικ; Μίλησε για λόγους ασφάλειας του κράτους, για λόγους δημόσιας τάξης και και απειλής ειρήνης. Η κα Κούρτοβικ δεν ζήτησε την σωτηρία της ζωής αλλά επισήμανε τη απειλή για την Δημοκρατία. Ρωτώ ειλικρινά κ. Δρίτσα: εσείς βουλευτής δέχεστε ως βουλευτής να απειλεί η κάθε Κουρτοβικ και κάθε Κουφοντίνας την Ελληνική Δημοκρατία; Αναφερθήκατε στα βιβλία και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να πείτε ότι στο παρελθόν κατηγορούσαν τον Ανδρέα και σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε συνυπάρξει συγκυβερνήτης με τον Πάνο Καμμένο. Ο Πάνος Καμμένος στο βιβλίο του κατονόμαζε ως μέλος της 17 Ν την κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, την συμβία σας. Δεν αισθανθήκατε 5 χρόνια να φύγετε από τον άνθρωπο που εξύβριζε την οικογένειά σας; Είναι αργά για δάκρυα κ. Δρίτσα. Αφήστε τις υποκρισίες. Κανείς δεν θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και οποιοσδήποτε άλλος. Άλλο αυτό και άλλο ότι θα δεχθούμε ότι θα μας εκβιάσει ο Κουφοντίνας και αύριο ο Μιχαλολιάκος και όποιος άλλος. Εποχές που ο Κουφοντίνας είχε ευνοϊκή μεταχείριση και άλλαζε τους νόμους με την βοήθεια του Πάνου Λάμπρου έχουν περάσει. Σήμερα έχουμε ισονομία. Θα επικρατήσει το κράτος δικαίου και όχι το καπρίτσιο ενός κακομαθημένου τρομοκράτη», ανέφερε από την πλευρά της κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Νωρίτερα ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως «θέλω να αναφερθώ για όσα με κατέστησαν πρωταγωνιστή σάλου ένα 2ημερο και όχι άλλων θέλω να πιστεύω αρνητικών καταστάσεων. Γνωρίζω καλά και το έχω βιώσει από την νεότητά μου ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος με πολλά κτυπήματα κάτω από το τραπέζι. Έχω αντισταθεί στην ανθρωποφάγα πραγματικότητα και το έχω πληρώσει ακριβά. Δεν μετανιώνω. Δεν έχω αλλάξει. Έτσι ήμουν και θα είμαι για όσο ζω ακόμα. Με αυτό το σκεπτικό προσέρχομαι ενώπιον της Βουλής και ενώπιον των ελλήνων και ελληνίδων και οφείλω να λογοδοτήσω με την κατά κυριολεξία έννοια της λέξης και να εξηγήσω και αποκαταστήσω. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στην αξιότιμη κα Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε για το άρθρο της στα ΝΕΑ ούτε στο ΣΚΑΙ. Η κα Μπακογιάννη αδίκησε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά ως υπόσταση ανθρώπινη ηθική και πολιτική».
Επιχειρώντας να κάνει αυτοκριτική είπε ότι «εχω ευθύνη γιατί όντως δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών ερμηνειών. Ήμουν παραπάνω από ότι έπρεπε χαλαρός έχοντας εμπιστοσύνη παραπάνω στο κανάλι του Πειραιά. Προσήλθα με καλή πίστη. Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη και την ανέλαβα από την πρώτη στιγμή. Σέβομαι απόλυτα την κα Μπακογιάννη και για όσα την καθόρισαν στην πολιτική της διαδρομή. Μόνο την αξιοπρέπειά μου θα υπερασπιστώ και την αλήθεια του λόγου μου
Ολες αυτές τις ημέρες με την απεργία πείνας του βαρυποινίτη φυλακισμένου Κουφοντίνα και ο δικός μου πολιτικός χώρος και εγώ προσωπικά έχουμε προσέλθει με 2 αγωνίες. Η μία είναι να μην χαθεί αυτή η ανθρώπινη ζωή όπως κάθε ανθρώπινη ζωή και να μην δηλητηριαστεί περισσότερο το πολιτικό σύστημα.
Οι πολιτικές αντιθέσεις πρέπει αλλού να αναδειχθούν και όχι έκεί. Δεν το είπα μόνο εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πάντες εντός και εκτός Βουλής, διανοούμενοι ενώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου , συνταγματολόγοι κ.α. Μου ζητήθηκε από το ΠΑΡΟΝ να γράψω ένα άρθρο και επέλεξα να πω ότι το Κράτος Δικαίου οφείλει να αναδείξει την ύπαρξή του. Τόνισα ότι καμία αξία πολιτισμού δεν μπορεί να καθίσταται υπέρτερη της ανθρώπινης ζωής. … Αυτό είναι το κράτος δικαίου. Εδώ διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί αν παρεισφρήσει ζύγι αναφορικά με την σοβαρότητα της ενοχή που έχει ήδη κριθεί. Άλλο ζήτημα κρίνεται τώρα που είναι ζωή. Αυτές είναι οι απόψεις μου και δεν είναι τωρινές. Είναι διαχρονικές από τα νιάτα μου. Εχω μετάσχει σε εκατοντάδες διαδηλώσεις. Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι για να ασκήσω βία. Αυτή είναι η παράδοση Αριστεράς που υπηρέτησα χρόνια. Δεν δέχθηκα ότι μπορεί κανένας να γίνεται τιμωρός. Η αγωνία μου είναι να μην ξαναγίνουν όσα έγιναν όταν η 17Ν ήταν στο φόρτε της και το πολιτικό σύστημα έφτανε στο σημείο να ενοχοποιεί ακόμα και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Περικλή Κοροβέση και άλλους».
«Αυτό που είπα το είπα με ασάφεια και το παραδέχομαι αλλά αυτά είπα. Ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Ν. Αυτό μεταφράστηκε ότι η 17Ν δεν τρομοκράτησε κανένα. Το ίδιο είναι ; Εγώ είπα ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν πέρασε. Στην Ιταλία πέρασε και έφτασε στα όρια εμφυλίου. Στην Ελλάδα δεν πέρασε. Μην το ξαναγεννάμε. Αυτή ήταν η απάντησή μου. Αν διαβάσει κανείς το σύνολο της συνέντευξης χωρίς προκαταλήψεις θα καταλάβει τι είπα».