Πολιτική

Δρίτσας: Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγουμε από το ΝΑΤΟ

95E0CA707DE0337C1E99515F11507EDD.jpg Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίπτωση που κερδίσει της επόμενες εκλογές θα επιδιώξει απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ επανέλαβε το απόγευμα της Πέμπτης ο τομεράρχης Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Δρίτσας. Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στη Βουλή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι είναι επίσημη απόφαση του Συνεδρίου.

Ακολουθεί όλος ο διάλογος

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατ’ αρχάς, εγώ θα απευθύνω ένα ερώτημα ευθύ και θα ήθελα μία ευθεία απάντηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ έχει μια σαφή θέση. Λέει «Θέλουμε να φύγουμε από το ΝΑΤΟ». Μάλιστα, δικαίωμά του. Προφανώς διαφωνούμε, αλλά η διαχρονική του θέση είναι «Έξω από την Ατλαντική Συμμαχία». Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση η δική σας, γιατί αύριο λέτε ότι μπορεί να γίνετε και κυβέρνηση. Εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε; Θα ήθελα μια όμως καθαρή, γενναία και ρητή απάντηση. Να μείνουμε ή να φύγουμε;

Εάν πείτε να φύγουμε, προφανώς…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, λέτε να φύγουμε; Είναι η θέση σας; Δεν ξέρω τι λέει το Συνέδριό σας. Το Συνέδριό σας δεν έλεγε να πάει ο κ. Τσίπρας στο Άγιο Όρος, αλλά πήγε. Αφήστε, λοιπόν, τι λέει το Συνέδριό σας.

Εγώ τώρα σας ρωτάω ποια είναι η πολιτική σας θέση: Να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε; Δηλαδή εάν αύριο κυβερνήσετε, είστε της άποψης –μια και είχαμε χθες τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, κυρίες και κύριοι- «έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» όπως έλεγαν τότε; Αυτό είναι  ή κάτι άλλο;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αφήστε να τα πούμε εμείς στον ελληνικό λαό αυτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα μας απαντήσετε.

Επειδή, όμως, εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση ως προς τα μεγάλα και μείζονα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, εμείς σας λέμε, επαναλαμβάνοντας τη ρήση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, «ανήκομεν εις την Δύσιν» και εμείς θέλουμε να είμαστε στην Ατλαντική Συμμαχία. Άρα, καλώς είναι ο κ. Αβραμόπουλος σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Όμως θα μου επιτρέψετε να σας πω –επειδή το είπατε- ειδικά στη σημερινή περίοδο που ζούμε, πιστεύετε ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει μικρή παρουσία στην Ατλαντική Συμμαχία; Μήπως παρακολουθείτε λίγο τι γίνεται στη γειτονιά μας, γύρω-γύρω, πόση αστάθεια υπάρχει;

Μήπως η Ελλάδα με τις σοφές γεωπολιτικές επιλογές να είναι στην Ατλαντική Συμμαχία και να είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταφέρει σε μια γειτονιά που γύρω μας τα πάντα διαλύονται να είναι ο μόνος σταθερός πυλώνας και η μόνη νησίδα σταθερότητας;

Κι επειδή το ανέφερε ο κ. Δρίτσας θα πω το εξής. Νομίζω κύριε Δρίτσα, ότι ακόμα και εσείς από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς –δεν λέω και το ΚΚΕ, μπορεί και το ΚΚΕ μέσα σε αυτό να είναι- δεν μπορεί να μην θέλετε με κάποιον τρόπο να αναληφθεί πρωτοβουλία κατά αυτών των τρελών τζιχαντιστών που κόβουν κεφάλια, που κάνουν αυτά τα αίσχη, που κάνουν αυτά τα εγκλήματα σε όλη αυτήν την περιοχή και που δεν ξέρουμε και πού αυτό μπορεί να οδηγήσει και τι απειλή μπορεί να εξελιχθεί για την Ευρώπη και για την ίδια μας την πατρίδα. Δεν μπορεί ούτε σε αυτό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και πού ξέρουμε ποιος τους εκπαιδεύει!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ποιος τους εκπαιδεύει μπορούμε να το συζητήσουμε σε μια ακαδημαϊκή αίθουσα. Τώρα τι κάνουμε, σας ρωτάω. Να αναληφθεί η δράση γι’ αυτούς που κόβουν τα κεφάλια και υποχρεώνουν τις γυναίκες σε κλειτοριδεκτομή ή να μην κάνουμε τίποτα; Τι λέτε εσείς; Τι ψηφίζετε, εν πάση περιπτώσει;

Άρα, μην λαϊκίζουμε και σε αυτά τα οποία στην πραγματικότητα συμφωνούμε. Προφανώς, πρέπει να αναληφθεί δράση, γιατί αυτό το πράγμα  εκεί εξελίσσεται σε μία πολύ μεγάλη απειλή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αναληφθεί και πρέπει να αναληφθεί δράση. Προφανώς, λοιπόν, καλώς η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και προφανώς καλώς ο κύριος Υπουργός είναι σήμερα στη Σύνοδο αυτή.

Λίγο αργότερα η συζήτηση επανήλθε στο θέμα της παραμονής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Δρίτσας ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία απεμπλοκής από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Γεωργιάδης τότε του απάντησε: «Πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, τώρα θέλετε να διαλύσετε το ΝΑΤΟ, έχετε το σύνδρομο της Μαντάμ Σουσού».

Τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και σημείωσε πως το κόμμα του έχει υπέθυνη στάση και ότι «δεν θα διαλύσουμε το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί, εμείς λέμε ότι το ΝΑΤΟ γεννά πολέμους…».

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο υφυπουργός Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος και απευθυνόμενος στον κ. Δρίτσα του είπε «τέτοιες απόψεις που ακούστηκαν για μια συμμαχία στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει 60 και πλέον χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να απεγκλωβίσει, είναι απόψεις επικίνδυνες για τη χώρα και την  περιοχή».

Ενόχληση Σαμαρά από τις αντινατοϊκές θέσεις Τσίπρα

Την ενόχληση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας προκάλεσαν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Συμμαχίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο κ. Τσίπρας ανοίγει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, θέση που επιμελώς αποκρύπτει στις δημόσιες τοποθετήσεις του και τις διεθνείς επαφές του». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει την χώρα στον τρίτο κόσμο την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική