Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ως απάντηση σε εβδομάδες διαδηλώσεων. Η «Πράσινη Ζώνη» είναι μια περιοχή στην οποία ισχύουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και πολλές πρεσβείες, ανέφερε σήμερα το γραφείο του.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έδωσε εντολή να ανοίξει και πάλι η «Πράσινη Ζώνη», μια περιοχή στην οποία ισχύουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη και όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και πολλές πρεσβείες, ανέφερε σήμερα το γραφείο του.
Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ως απάντηση σε εβδομάδες διαδηλώσεων.
Ο Αμπάντι ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να ανοίξει η Πράσινη Ζώνη στους πολίτες», ανέφερε σε μία ανακοίνωση το γραφείο του.
Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Βρετανίας που βρίσκονται στη ζώνη αυτή και θεωρούν ότι διασφαλίζει την ακεραιότητά τους.
Αν και οι επιθέσεις στη Βαγδάτη έχουν μειωθεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014, χτυπήματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην πρωτεύουσα, την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνει κυρίως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η Πράσινη Ζώνη περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους από μπετόν και προστατεύεται από άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και μέλη των επίλεκτων δυνάμεων ασφαλείας.
Προτού εισβάλει στο Ιράκ ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2003, στην περιοχή βρίσκονταν πολυτελή παλάτια του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσέιν και άλλων αξιωματούχων του καθεστώτος.
Μετά το 2003, τα παλάτια αυτά καταλήφθηκαν από τις ξένες δυνάμεις και στη συνέχεια από τη νέα ιρακινή πολιτική τάξη που κατηγορείται σήμερα για γενικευμένη διαφθορά.
Ο Αμπάντι έδωσε επίσης εντολή να ανοίξουν και πάλι οι δρόμοι, που είναι τώρα κλειστοί, κοντά στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων ή των κατοικιών άλλων προσωπικοτήτων στη Βαγδάτη ή στην επαρχία.
Γνωστοί πολιτικοί κατάφεραν να κλείσουν οι δρόμοι που οδηγούν στην κατοικία τους ή ακόμη και σε εκείνες των συγγενών τους στη Βαγδάτη, ενώ φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες έχουν κλείσει επίσης ορισμένους οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην ιρακινή πρωτεύουσα να έχει γίνει πολύ δύσκολη.
Ο Αμπάντι ζήτησε ακόμη τη σύσταση επιτροπών που θα εξετάσουν τις συνθήκες πώλησης και ενοικίασης δημόσιας περιουσίας και την επιστροφή στο κράτος παράνομα αποκτηθέντων ακινήτων.
Τα μέτρα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ισχυρή αντίδραση από την πολιτική τάξη που είχε επωφεληθεί από τις μεθόδους αυτές.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 11 Αυγούστου ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τη μείωση των υπουργικών χαρτοφυλακίων και τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των σωματοφυλάκων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.