Οι 27 εταίροι απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για περιορισμό των προνοιακών και φορολογικών δικαιωμάτων που παρέχονται σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., όμως Λονδίνο και εταίροι μοιάζουν αποφασισμένοι να βρουν συμβιβαστική λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.
Χωρίς σημάδι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει μπροστά στις κεντρικές αξιώσεις της Βρετανίας για αναμόρφωση των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών, αλλά με ξεκάθαρα μηνύματα ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν έντιμο συμβιβασμό, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι 27 εταίροι απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για περιορισμό των προνοιακών και φορολογικών δικαιωμάτων που παρέχονται σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., έως ότου να συμπληρώσουν τέσσερα χρόνια ασφάλισης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εταίροι κατέστησαν σαφές στον βρετανό ηγέτη πως η πρότασή του έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή για ελευθερία μετακίνησης και εργασίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παρά το γεγονός ότι ο κ. Κάμερον φαίνεται να επιμένει στις αξιώσεις του, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν ένα σχέδιο Β ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Επιφυλάξεις εκφράστηκαν επίσης για την πρόταση του Λονδίνου σχετικά με αύξηση των αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων.
Παρά τις διαφωνίες όμως, υπάρχει έντονη αίσθηση και στα δύο στρατόπεδα ότι πρέπει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίσει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό τόσο ο κ. Κάμερον όσο και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης έως τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου, όπου θα γίνει ο επόμενος γύρος συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής.
Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός βγήκε από το δείπνο εργασίας των ηγετών λέγοντας ότι βλέπει «έναν δρόμο για συμφωνία» και έκανε λόγο για «καλή πρόοδο» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε μετρημένα ικανοποιημένος μετά το δείπνο, λέγοντας πως είναι «πολύ πιο αισιόδοξος» για την προοπτική συναίνεσης, επισημαίνοντας ακριβώς την «καλή ατμόσφαιρα και την καλή θέληση» που υπήρξε στο τραπέζι.
Κρίσιμα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δεχτεί την έμμεση αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα της Βρετανίας, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταχρονολογημένης ένταξης κάποιων αλλαγών που ζητά το Λονδίνο σε μελλοντικές συνθήκες.
«Είναι ξεκάθαρο για όλους μας ότι θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει στην Ε.Ε.», είπε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας όμως ότι ακόμα κι αν «σπρώξουμε» τις αλλαγές στις συνθήκες στο μέλλον θα πρέπει πάντοτε «να μπορούμε να υποστηρίξουμε» τις αλλαγές στα «κοινοβούλιά μας».