Οικονομία

Economist: Το Grexit θα θρυμμάτιζε την αρχή ότι η ένταξη στο ευρώ είναι για πάντα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

«Θα υπάρξει Grexit αυτή τη φορά;» αναρωτιέται ο Economist σε άρθρο του με τον τίτλο «Zoning out» (σε ελεύθερη μετάφραση φεύγοντας από την Ευρωζώνη). Η βρετανική εφημερίδα επιχειρηματολογεί γιατί μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν κακή για την Ελλάδα, αλλά για και τη νομισματική ένωση. «Η μηχανική ενός Grexit θα ήταν απλή, με την άμεση αλλαγή στο νόμισμα καθώς η κυβέρνηση θα αλλάξει σε δραχμές το ενεργητικό και το παθητικό της, πολύ πιθανό ένα προς ένα με το ευρώ. Η Κεντρική τράπεζα της Ελλάδος θα αποκοπεί από την ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, κάνοντας την ελληνική νομισματική πολιτική, σε δραχμές». 

Σύμφωνα με τον Economist το νέο νόμισμα σύντομα θα υποτιμηθεί στο 50% σε σχέση με το ευρώ -όπως είχε πει το ΔΝΤ το 2012-, μια μείωση που θα τόνωνε την ανάκαμψη, κάνοντας την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, φέρνοντας το παράδειγμα της Αργεντινής.  «Η ελπίδα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να εκμεταλλευτεί τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, κυρίως με την προσέλκυση περισσότερων τουριστών» υποστηρίζει το άρθρο.

econ.jpg

Από την άλλη, όμως, το βραχυπρόθεσμο σοκ της ελληνικής οικονομίας θα ήταν τεράστιο. Η επανεισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων και κερμάτων θα κρατούσε μήνες. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος και θα οδηγούσε πολλούς να κάνουν συναλλαγές ηλεκτρονικά. Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ΕΕ, καθώς θα είχε αποκοπεί από την περιφερειακή οικονομική βοήθεια. Ο πληθωρισμός θα οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση των τιμών των εισαγωγικών προϊόντων, κάτι που θα κλόνιζε όλη την οικονομία. Οι τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ (πάλι το 2012), είναι ότι οι τιμές θα ανέβαιναν έως και 35%. Επιπλέον η αβεβαιότητα από ένα Grexit θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο η Ελλάδα αν βγει από τη ζώνη του ευρώ δεν θα ακολουθήσει μια ανάπτυξη τύπου Αργεντινής. «Η οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της ανάκαμψης».

«Οι αβεβαιότητες» συνεχίζει το άρθρο «θα συνεχιστούν όσο η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα νομικό κυκεώνα στυλ Αργεντινής, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί από το εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναπροσδιορίσει το εσωτερικό χρέος, δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο και για το εξωτερικό χρέος. Το βάρος αυτό, σε ευρώ, θα αυξηθεί δραματικά ταχύτατα σε σχέση με την υποτίμηση της δραχμής, κάνοντας αναπόφευκτη μια νέα χρεοκοπία». Αναπόφευκτες θα είναι σύμφωνα με το άρθρο και νομικές μάχες ιδιαίτερα με τους ιδιώτες-κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν στην αναδιάρθρωση του 2012, και ακολουθούν το αγγλικό δίκαιο.

Και συνεχίζει η ανάλυση του Economist: «Από ορισμένες απόψεις, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τώρα με έξοδο από ότι το 2012 σημειώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της οικονομίας από το 2014. 

«Το κέρδος για τους πιστωτές της Ελλάδας από το Grexit θα είναι η πειθαρχία. Η έξοδος θα δείξει στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους επαναστάτες πολιτικούς σε άλλες χώρες», συνεχίζει ο Economist.

«Το Grexit θα ήταν σοκ», ενώ «θα θρυμμάτιζε την αρχή ότι η ένταξη στο ενιαίο νόμισμα είναι για πάντα». Κλείνοντας ο Economist υποστηρίζει ότι η «ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τώρα ένα Grexit, αλλά το κόστος του να δείχνει ότι θα μπορούσε να διασπαστεί η ευρωζώνη, θα εξακολουθούσε θα υπερέβαινε το όφελος από την επιβολή της πειθαρχίας».

You may also like