Η ασφάλεια στη χώρα δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο και είναι επιτακτική ανάγκη να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του PKK, τονίζει η έκθεση της ΕΕ σε σχέση με τις προοπτικές ένταξης της χώρας.
Η καθυστερημένη ετήσια έκθεση σχετικά με τις προοπτικές της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, λέει ότι υπήρξαν σοβαρά εμπόδια τα τελευταία δύο χρόνια στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.
Προσδιορίζει επίσης σημαντικές ελλείψεις στο δικαστικό σύστημα και τους νέους νόμους που έρχονται σε αντίθεση με τα πρότυπα της ΕΕ.
Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται σε μια φάση που η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας, στην προσπάθεια ελέγχου της ροής των προσφύγων και διαχείρησης της μεταναστευτικής κρίσης.
Η έκθεση καθυστέρησε λόγω των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων σε σχέση με την κρίση των προσφύγων που γινόντουσαν σε συνεργασία με κορυφαίους Τούρκους
αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δεν κατονομάζεται στην έκθεση, ο ανταποκριτής του BBC, Chris Morris, λέει ότι υπάρχουν αρκετές άμεσες επικρίσεις στον ισχυρό πρόεδρο της Τουρκίας.
Μετά από αρκετά χρόνια προόδουσε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε σοβαρή οπισθοχώρηση.
Η ασφάλεια στη χώρα δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο και είναι επιτακτική ανάγκη να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του PKK, προσθέτει η έκθεση.
Οι ποινικές υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν περιορίσει σημαντικά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και οι αλλαγές στον διαδικτυακό νόμο πάνε τη χώρα πίσω από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Όπως καταλήγει η έκθεση, η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχουν επίσης υπονομευθεί.