Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση κανόνων ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, που διοχετεύεται σε χώρες – μέλη της κοινότητας μέσω ανωνύμων εταιρειών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος της συμφωνίας είναι να σταματήσουν εταιρείες – φαντάσματα να χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, υποστήριξη της τρομοκρατίας αλλά και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Τα κράτη θα πρέπει να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους μετόχους και ιδιοκτήτες εταιρειών, συμπράξεων αλλά και οργανισμών κάθε είδους και μορφής προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος καρπώνεται τα όποια κέρδη.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τράπεζες, λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόροι, μεσίτες ακινήτων και καζίνο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν κάθε ενδεχόμενα «ύποπτη» συναλλαγή με πελάτες τους.
«Η καταγραφή όλων όσων καρπώνονται οφέλη από εταιρείες και συμπράξεις θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να αρθεί το πέπλο της μυστικότητας που καλύπτει αρκετούς υπεράκτιους λογαριασμούς. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη μείωση της κραυγαλέας φοροδιαφυγής», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Κρισγιάνις Κάρινς, νομοθέτης της ΕΕ, η συνεισφορά του οποίου στη συμφωνία υπήρξε σημαντική.
Ειδικά μητρώα θα είναι ανοικτά στις εθνικές αρχές στο σύνολο των 28 ευρωπαϊκών χωρών. Στις τράπεζες θα παραχωρηθεί μερική πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν ελέγχους σχετικά με το ποιος πραγματικά είναι ο εκάστοτε πελάτης τους. Ταυτόχρονα, μερική πρόσβαση θα παραχωρηθεί και σε δημοσιογράφους και ερευνητές, που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «έννομο συμφέρον» να εξετάσουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περί το 2017. Εξάλλου, έχει ήδη την υποστήριξη της Ομάδας των 20 (G20), παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Κίνα.