Οικονομία

Εφάπαξ εισφορά στους πλούσιους Έλληνες, προτείνει Γερμανός οικονομολόγος

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Σε «τυφώνα» βρίσκεται η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθώντας να οδηγήσει το πλοίο, υποστηρίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης. Προτείνει εφάπαξ εισφορά στους πλούσιους Έλληνες.
 
Για τον κορυφαίο οικονομολόγο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι από καιρό σαφές ότι η Ελλάδα πήρε υπερβολική «δόση» μέτρων λιτότητας. Σε καμιά άλλη χώρα δεν επιβλήθηκε τόσο μαζική μείωση των κρατικών δαπανών που οδήγησε αναπόφευκτα στην απότομη κάμψη της οικονομικής της δραστηριότητας και στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πρέπει να αλλάξει στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνουν στην Ελλάδα. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρότεινε; Είναι άλλες από αυτές που ζητά η διεθνής κοινότητα;

«Νομίζω καταρχήν ότι τις περασμένες εβδομάδες ζήσαμε κλιμάκωση των σχέσεων και σε αυτό φταίει καθαρά η ελληνική πλευρά, γιατί δεν ήταν συνεργάσιμη, για να μην πω ότι ήταν προκλητική», υποστηρίζει ο γερμανός καθηγητής. «Αλλά τώρα είναι σημαντικό να κατέβουν οι τόνοι και να αναρωτηθούμε ποια κοινά σημεία έχουν η Γερμανία, η Ευρώπη και η Ελλάδα. Εδώ νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει περισσότερο εκείνους με μεγάλα εισοδήματα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Είναι αυτό που εμείς στη Γερμανία κατακρίνουμε, ότι οι πλούσιοι Έλληνες δεν φορολογούνται όσο θα έπρεπε. Εδώ υπάρχει το γερμανικό μοντέλο της κατανομής των οικονομικών βαρών που υιοθετήσαμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την επιβολή μιας εφάπαξ εισφοράς ύψους 50% στους πλούσιους, πληρωτέας σε 30 χρόνια. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα».

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ σημειώνει ότι ιδιαίτερα μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όσοι πραγματικά έχουν χρήματα οφείλουν να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της χώρας. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, όπως επισημαίνει.

«Φυσικά είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θα διαπιστώσετε ότι μιλώντας με μέλη της κυβέρνησης το παραδέχονται. Γνωρίζουν ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων, ότι στον πυρήνα του είναι αρρωστημένο. Ετοιμότητα υπάρχει. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων που ευρισκόμενη μέσα σε ένα τυφώνα προσπαθεί να κουμαντάρει το πλοίο. Άρα, ας της δώσουμε πίστωση χρόνου. Από την άλλη βέβαια θα ήταν χρήσιμο μέλη της κυβέρνησης να έδιναν λιγότερες συνεντεύξεις και να έκαναν περισσότερη δουλειά».

Πηγή: Deutsche Welle

You may also like