Πολιτική

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο ανάκαμψης 1,2 δις για την Κύπρο

Το Συμβούλιο θα έχει κατά κανόνα τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ενέκρινε αξιολογώντας θετικά το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, το οποίο προβλέπει εκταμίευση συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), θα υποστηρίξει την εφαρμογή κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων και θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη μετά το πέρας της πανδημίας.

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την πρόταση για εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στην Κύπρο βάσει του RRF. Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επέτρεπε την εκταμίευση 157 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο για προχρηματοδότηση. Αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των ορόσημων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αντικατοπτρίζει την πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 41% ​​της συνολικής διάθεσης του σχεδίου σε μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, την ελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτίρια και την επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων ανανεώσιμης ενέργειας που στοχεύουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις που σχετίζονται με τη μαζική ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, καθώς και το έργο EuroAsia Interconnector, το οποίο θα βοηθήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρομοίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 23% της συνολικής διάθεσής του σε μέτρα που υποστηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση, περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, μέσω μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση κάλυψης με ευρυζωνική σύνδεση πολύ υψηλής χωρητικότητας. Προωθεί την ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες ενισχύοντας την ψηφιακή υποδομή και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία, εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς και επενδύοντας σε προγράμματα κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων. Περιλαμβάνει επίσης έργα που αναμένεται να προωθήσουν την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικαστικού συστήματος.

Το σχέδιο υποστηρίζει επίσης την πρώιμη παιδική εκπαίδευση και φροντίδα επεκτείνοντας τη δωρεάν υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών, επενδύοντας σε κέντρα παιδικής μέριμνας συνοδευόμενα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχολική εκπαίδευση που στοχεύει στην προώθηση ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά και την αγορά εργασίας πλήρους απασχόλησης συμμετοχή των φροντιστών, ιδίως των γυναικών.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και πολιτικής προστασίας μέσω μέτρων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της υποδομής και του εξοπλισμού και στη δημιουργία ειδικών συστημάτων πληροφοριών, δίπλα στην προώθηση επενδύσεων σε συστήματα επικοινωνίας και ηλεκτρονικής υγείας.

Η σύσταση μιας Εθνικής Υπηρεσίας Προώθησης και η εισαγωγή προγραμμάτων και σχεδίων χρηματοδότησης αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν σχέδια επιχορηγήσεων για έρευνα και καινοτομία, καθώς και τη δημιουργία κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσης.

Επιπλέον, το σχέδιο στοχεύει στη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα που σχετίζονται με τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός ειδικού σχεδίου δράσης καθώς και μέσω μέτρων για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους αγοραστές και τους πιστωτικούς φορείς.

Το κυπριακό σχέδιο προτείνει έργα και στις επτά ευρωπαϊκές προτεραιότητές που αντιμετωπίζουν ζητήματα που είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και απαιτούνται για τη διπλή μετάβαση.

Για παράδειγμα, η Κύπρος έχει προτείνει να επενδύσει 40 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε ΜΜΕ, δήμους και ευρύτερους δημόσιους τομείς και 35 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε ανεπαρκείς περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική