Τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας επί 23.376 ανθρώπων σε 24 χώρες φωτίζουν τις δυνατότητες και τους προβληματισμόυς που εγείρει η χρήση του μέσου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να συνιστά ένα από τα αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνδέεται με τις πολιτικές ελευθερίες και την οικονομική ευημερία, σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες και σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 23.376 ανθρώπων.
Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν αρνητικοί στο ενδεχόμενο κάποιο κράτος ή οργανισμός να ελέγχει το Ίντερνετ, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον ελεύθερο λόγο.
Η έρευνα της εταιρείας CIGI – Ipsos, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου στην Οτάβα σχετικά με τη διοίκηση του Ίντερνετ, εκτιμά ότι το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Γης (2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) βρίσκεται πλέον online.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που προεδρεύεται από τον πρώην σουηδό πρωθυπουργό Καρλ Μπιλντ και η οποία διοργανώνει τη διεθνή συνάντηση, πρόκειται να παρουσιάσει το 2016 τις προτάσεις της για το ποιός και πώς θα «τρέχει» το παγκόσμιο διαδίκτυο.
Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί «κλειδί» για το οικονομικό μέλλον τους, την επιβίωσή τους, την ελεύθερη πολιτική έκφραση και γενικά για την ελευθερία του λόγου και ότι, συνεπώς, θα πρέπει να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Μοιρασμένοι ωστόσο εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο. Το 57% εμπιστεύονται περισσότερο ένα συνδυασμό τεχνικών ειδικών, μηχανικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, που θα θέτουν τους κανόνες και τις προδιαγραφές του Ίντερνετ παγκοσμίως. Το 36%, από την άλλη, θα προτιμούσαν τον ηγετικό ρόλο να αναλάβει ο ΟΗΕ.
Τα δύο τρίτα των χρηστών παγκοσμίως (64%) δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, φοβούμενοι ιδιαίτερα την κλοπή τραπεζικών στοιχείων, φωτογραφιών, μηνυμάτων κ.α. Ανησυχούν επίσης για την κυβερνοκατασκοπεία και την κυβερνητική λογοκρισία στο διαδίκτυο.
Συγκριτικά, οι λιγότερο ανήσυχοι για τα παραπάνω είναι οι βορειοαμερικανοί (35%) και οι Ευρωπαίοι (36%), είναι όμως και οι πιο επιφυλακτικοί από όλους στο να δημοσιοποιήσουν και να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο.