Διεθνή

Εκατοντάδες απολύσεις και δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία το 2016

2B6C46D064D83EC5845676E5361376CA.jpgΣχεδόν 900 δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους στη γείτονα χώρα μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος Press for Freedom. Τριάντα-τρεις δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί το ίδιο διάστημα, ενώ έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε 104.904 ιστότοπους.

Σκοτεινή εικόνα για την ελευθερία του Τύπου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία δίνει η νέα έκθεση του προγράμματος Press for Freedom, που συνδέεται με την τουρκική ένωση δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 894 δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους στη γείτονα χώρα μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, περίοδο κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση έθεσε υπό την επιτροπεία της δύο εφημερίδες και ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο. Μόνο τον Απρίλιο, οι δημοσιογράφοι που απολύθηκαν ανήλθαν σε τουλάχιστον 160.

Τριάντα-τρεις δημοσιογράφοι
έχουν συλληφθεί το ίδιο διάστημα. Δεκατρείς έρευνες έχουν αρχίσει εναντίον δημοσιογράφων και 12 μέλη του Τύπου έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Άλλοι 12 αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσβολή του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάμεσα στα έντυπα που τέθηκαν υπό κυβερνητικό έλεγχο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται και η μεγαλύτερη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, η «Zaman», η κυκλοφορία της οποίας κατέρρευσε αφού τέθηκε υπό την εποπτεία φιλοκυβερνητικών επιτρόπων στα μέσα Μαρτίου.

Οι έλεγχοι άγγιξαν και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Press for Freedom, σχεδόν 105 χιλιάδες ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 2015, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, έρχεται στη σκιά της απόφασης τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε πέντε χρόνια φυλάκισης τον αρχισυντάκτη της «Cumhuriyet» και τον επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, για «διαρροή κρατικών μυστικών». Οι δύο βετεράνοι δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει πληροφορίες ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έστελναν οπλισμό σε αντάρτες στη Συρία.

Η βαρυσήμαντη ετήσια έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος Freedom House.τοποθετεί την Τουρκία στις χώρες όπου ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος, ενώ το διαδίκτυο είναι μόνο «εν μέρει» ελεύθερο.

Στην έκθεση του 2016, η γείτονα χώρα λαμβάνει μία από τις χειρότερες βαθμολογίες όσον αφορά το νομικό καθεστώς για την προστασία της ελευθεροτυπίας, αλλά και ιδιαίτερα κακή βαθμολογία όσον αφορά την πολιτική ατμόσφαιρα σε βάρος δημοσιογράφων.

You may also like

More in Διεθνή