Ελλάδα

Έκκληση βοήθειας από τον δήμαρχο Λέσβου για τους μετανάστες

lesvos-708_2.jpg?itok=otVDpuv_Theodore Manolopoulos / SOOC

Επιστολή, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που τους τελευταίους μήνες κατακλύζουν τη Λέσβο απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Η επιστολή απευθύνεται στους: πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, υφυπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ, υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και πρόεδρο ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην επιστολή τονίζεται πως «όσες προσπάθειες και όση καλή διάθεση προσφοράς και αν υπάρχει για την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού, με εθνικές προεκτάσεις προβλήματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση αυτή να γίνει ανεξέλεγκτη». Ο δήμαρχος Λέσβου αφού σημειώνει ότι «σήμερα στη Λέσβο, υπάρχουν πάνω από 2.500 παράτυποι μετανάστες, αριθμός ο οποίος καθημερινά αυξάνεται αλματωδώς» ζητά «με πνεύμα ομοψυχίας και ορθολογισμού να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις που χρειάζονται».

Η πλήρης επιστολή του δημάρχου Λέσβου αναφέρει:

«Μέχρι σήμερα, αναλάβαμε ευθύνες, πέραν των αρμοδιοτήτων μας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες και την εικόνα του νησιού μας, από μια δυνητικά ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη κατάσταση, δίνοντας αυτή τη μάχη στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Λέσβου και περιμένοντας, παράλληλα, ενισχύσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Ενισχύσεις, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά και μας αναγκάζουν, εκ των πραγμάτων, να εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο.

Υλοποιώντας τον σχεδιασμό μας, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μόριας, καθώς και σε άλλους χώρους, όπως το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, που δημιούργησε πρόσφατα ο δήμος Λέσβου, στην περιοχή «Καρά – Τεπέ» μπορούμε να φιλοξενήσουμε με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας, μέχρι 1500 άτομα. Τη δεδομένη, όμως, χρονική στιγμή, στη Λέσβο, υπάρχουν πάνω από 2.500 παράτυποι μετανάστες, αριθμός ο οποίος καθημερινά αυξάνεται αλματωδώς.

Δεδομένου ότι τα σημεία εισδοχής από τα τουρκικά παράλια, είναι γνωστά και συγκεκριμένα, καθώς και ότι το γεγονός αυτό εξελίσσεται με την ανοχή, αν όχι με την παρότρυνση της γείτονος χώρας, απευθύνουμε δραματική – πλέον – έκκληση για άμεση λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, μέτρα σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς και μέτρα ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης εισροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Η μέχρι σήμερα ακολουθουμένη πολιτική, αν και φιλότιμη και συμπαθής, έχει ήδη δημιουργήσει έντονη ανησυχία και μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας. Τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και οι εθελοντικές οργανώσεις και οι απλοί πολίτες, που αποτελούν παράδειγμα αλτρουισμού και αλληλεγγύης, προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια τους με περίσσευμα ψυχής. Όμως, η συνεχώς αυξανόμενη ροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, απειλεί να μετατρέψει το κύμα συμπαράστασης σε κύμα έντονων αντιδράσεων. Παράλληλα, αυτή ακριβώς η όξυνση του προβλήματος, οδηγεί τη διεθνή κοινότητα και την παγκόσμια κοινή γνώμη, σε λανθασμένα συμπεράσματα που αμαυρώνουν την εικόνα του νησιού και της χώρας μας. Εικόνες ανθρώπων που περπατούν επί ώρες στους δρόμους, οικογένειες με μικρά παιδιά που κοιμούνται σε χαρτόκουτες στα πεζοδρόμια, κάνουν σχεδόν καθημερινά το γύρο του κόσμου, ακυρώνοντας, ουσιαστικά την τεράστια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, που εδώ και μήνες επιχειρούμε με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε Ευρωπαϊκά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων, όσες προσπάθειες και όση καλή διάθεση προσφοράς και αν υπάρχει για την αντιμετώπιση ενός Ευρωπαϊκού, με εθνικές προεκτάσεις προβλήματος, σας επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο, η κατάσταση αυτή να γίνει ανεξέλεγκτη. Ζητάμε, με πνεύμα ομοψυχίας και ορθολογισμού να ληφθούν – επισημαίνω άμεσα – οι αποφάσεις που χρειάζονται».

You may also like

More in Ελλάδα