Διεθνή

«Έκλεισαν» Youtube & Twitter και στην Τουρκία

1CB0DD041F519C21B3FCC8BB856E45CC.jpgΗ Άγκυρα απαγόρευσε την πρόσβαση στο Twitter και στο Youtube μετά από άρνηση των ιστοτόπων να αφαιρέσουν φωτογραφίες από την ομηρία του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που έχασε τη ζωή του την προηγούμενη Τρίτη, μετά από εισβολή ένοπλων ακροαριστερών του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία ξαναμπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter και στο Youtube μετά από άρνηση των ιστοτόπων να αφαιρέσουν φωτογραφίες από την ομηρία του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που έχασε τη ζωή του την προηγούμενη Τρίτη, μετά από εισβολή ένοπλων ακροαριστερών του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Η πρόσβαση στο facebook «διασώθηκε» μετά από ανακοίνωση της εταιρείας ότι συμμορφώνεται με την διαταγή του τουρκικού δικαστηρίου για διαγραφή του σχετικού υλικού. Ωστόσο εκπρόσωπος του facebook τόνισε πως η εταιρεία σκοπεύει να εφεσιβάλει στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίμ εξήγησε ότι ο εισαγγελέας απαίτησε το μπλοκάρισμα σε όσους ιστότοπους λειτουργούσαν ενισχυτικά, «ωσαν να διέδιδαν την τρομοκρατική προπαγάνδα», με το να επιτρέπουν την ανάρτηση φωτογραφιών που είχαν τραβήξει οι ίδιοι οι δράστες κατά την διάρκεια της ομηρίας.

«Η σύζυγος και τα παιδιά του Κιράζ είναι βαθιά αναστατωμένοι. Οι εικόνες αυτές είναι παντού», δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τόσο το Twitter όσο και η Google, στην οποία ανήκει το Youtube, ανακοίνωσαν πως εργάζονται για την άμεση αποκατάσταση των υπηρεσιών τους στην χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κλείνει αυτές τις ιστοσελίδες. Τον Μαρτιο του 2014, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, η Άγκυρα είχε πάλι μπλοκάρει τους «πολύπαθους» ιστοτόπους, ύστερα από την δημοσιοποίηση ηχητικών ντοκουμέντων που φέρονται ότι ενέπλεκαν τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και στενό κύκλο συνεγατών του σε υπόθεση διαφθοράς.

Η Τουρκία κατέχει τα πρωτεία στη λογοκρισία του Twitter, έχοντας υποβάλει το δεύτερο εξάμηνο του 2014, πενταπλάσιες αιτήσεις διαγραφής υλικού από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

You may also like

More in Διεθνή