Ως εξαιρετικά σημαντικά χαρακτήρισε τα θέματα των γυναικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Καινούργιου λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προυπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».
«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης
«Με ενοχλεί πολύ να ακούω σε περιφέρειες π.χ. που μπαίνουν 4 σταυροί να λένε κάποιοι “ας βάλουμε και έναν σε γυναίκα”» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «στο ψηφοδέλτιο επικρατεία έκανα πράξη όσα λέω με 8 γυναίκες και 4 σε εκλόγιμη θέση».
Για την δεύτερη 4ετια θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού».
«Υπενθύμισε ότι δώσαμε άδειες πατρότητας, επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του παιδιού. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν τα ζευγάρια να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι θέλουμε και θα στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος για το αν θα μπορέσει μια γυναίκα να κάνει ένα ή δύο ή τρια παιδιά. Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητα στις γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ότι αν αποκτήσουν ένα παιδί θα υπάρχει κάποιος να το φροντίσει και γι’ αυτό αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε επιχειρήσεις.