Πολιτική

Εκλογές 2023: «Λιγότεροι φόροι, καλύτερες αμοιβές» – Ο Μητσοτάκης επιστρατεύει το θετικό αφήγημα στον δρόμο προς τις κάλπες

Μπορεί η προεκλογική αντιπαράθεση ως και τώρα να μονοπωλείται από τη σκληρή σύγκρουση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, για την κυβέρνηση ηττημένων, το παράλληλα νόμισμα «Δήμητρα» και άλλα τινά, ο πρωθυπουργός, όμως, θέλει να μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου με όπλο και το πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσιάστηκε χθες στον Ελληνικό Κόσμο. 

Οι «πέντε Ελλάδες» του κ. Μητσοτάκη, οι πέντε θεματικοί άξονες του γαλάζιου προγράμματος, αποτελούν τις βάσεις του «θετικού αφηγήματος» του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρωθυπουργό να μην επιστρατεύει μόνο το «σκιάχτρο» της αναβίωσης του 2015, αλλά να δίνει και θετική προοπτική για την επόμενη τετραετία. Με όπλο την καλή πορεία της οικονομίας, ο ίδιος υπόσχεται καλύτερους μισθούς, μικρότερους φόρους και επιβαρύνσεις στην εργασία, αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ με ενίσχυση και του έμψυχου δυναμικού και περαιτέρω πρόοδο της ψηφιοποίησης του κράτους. 

Από το κυβερνών κόμμα διαμηνύουν ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε «αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», υπό την έννοια ότι περιέχει δεσμεύσεις που πιάνουν λίγο έως πολύ κάθε πολίτη, από την τσέπη του έως τη σχέση του με το κράτος. 


Παρουσίαση Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027

Λιγότεροι φόροι, καλύτεροι μισθοί

Με δεδομένο ότι σε όλες τις μετρήσεις η πορεία της οικονομίας και η ακρίβεια αναδεικνύονται ως τα βασικά κριτήρια ψήφου για τους πολίτες, ο πρωθυπουργός επιμένει στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι και καλύτεροι μισθοί». Από εδώ και πέρα, δε, στις περιοδείες του, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλαμβάνει μια σειρά από βασικές δεσμεύσεις του. 

Με το βλέμμα στο 2027 και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα «τρέχει» ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μέσο μικτό μισθό στα 1.500 ευρώ και για κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Ο στόχος η ανεργία να πέσει στο 8% το 2027 σημαίνει ότι εντός της επόμενης τετραετίας θα «ξεπαγώσουν» και οι τριετίες για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς με βάση τον μνημονιακή νόμο για να επανέλθουν αυτές, πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Και οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις 3 με 4% από 1/1/2024, ενώ η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας παντού θα σημαίνει σε πολλούς κλάδους και την απόδοση υπερωριών, επιδομάτων κ.ο.κ. Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1000 ευρώ ανά παιδί από 1/1/2024, ενώ το 2025 θα είναι έτος για μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 20% (για να εξαλειφθεί ως το τέλος της τετραετίας) και των τεκμηρίων μεσοσταθμικά κατά 30%. 

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά προνοιακών επιδομάτων, ενώ θα αυξηθεί κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα αναπηρικά επιδόματα. 

Τα επόμενα χρόνια, θα δρομολογηθούν αυξήσεις ειδικά για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, ειδικά τους νεοδιόριστους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, ενώ από 1/1/2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για το οποίο θα διατεθούν περίπου 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση. 

Κοινωνικές «ενέσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, θέλει να ενισχύσει και το κοινωνικό αποτύπωμα της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας δομικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ με 10.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών, αλλά και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Παράλληλα, δρομολογείται η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και η επέκταση του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ συνεχίζεται η επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ώστε να ανέρχονται σε 150 το 2027. 

Μια κεφαλαιώδης δέσμευση είναι η συνέχεια του προγράμματος «Σπίτι μου» που έχει γίνει ανάρπαστο, με την κυβέρνηση να σκοπεύει να επεκτείνει τους δικαιούχους από 10.000 σήμερα σε 137.000, με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 1,8 δισ ευρώ. 

«Δυνατά χαρτιά»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική