Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης προτάσσει το κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στο «ναυάγιο» της προοδευτικής διακυβέρνησης

Με τον απόηχο του debate της Τετάρτης να σβήνει και την προεκλογική αντιπαράθεση να επανέρχεται στο γνωστό της τέμπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στις βασικές στρατηγικές στοχεύσεις του, μιλώντας περισσότερο προγραμματικά και για την επόμενη μέρα και αντιπαραβάλλοντας το δικό του σχέδιο με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο ίδιος κοστολογεί άνω των 80 δις σε ορίζοντα τετραετίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες και να παίξει και πάλι το χαρτί των υποκλοπών, σε μια προσπάθεια να… προλάβει και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν και το θύμα της υπόθεσης, αλλά και για να εντείνει το πολιτικό του φλερτ προς το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει ξανά τη συζήτηση. Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε χθες μόνο στα περί «σκανδάλου» που ακούστηκαν στο debate, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε παραδοχή, αλλά verbatim αναφορά στον τίτλο άρθρου του περιοδικού Economist. Από εκεί και πέρα ουδέν, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να ρίξουν…νερό στον μύλο της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας μονότονα ότι τον λόγο για την ουσία της υπόθεσης έχει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη.

Υποχρεωτική κοστολόγηση προγραμμάτων

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός θέλει να εμμείνει στη συζήτηση βάσει προγραμματικών θέσεων, με αιχμή την οικονομία, καθώς αυτό θεωρεί πως είναι το «καλό χαρτί» του. Γι’ αυτό και «σηκώνει» το ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων από έναν ανεξάρτητο εκτιμητή, είτε από το ΓΛΚ είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τηρεί σιγή ιχθύς για το ζήτημα. Μάλιστα, για να δείξει ότι η κυβέρνηση εννοεί τα λόγια της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος πέταξε «το μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί αν θα ψηφίσει ή όχι ρύθμιση που θα φέρει η ΝΔ στην επόμενη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το debate είναι ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα με συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης, είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι διαχωριστικές γραμμές που έχουν χαραχθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 καθιστούν αδύνατη μια «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεργασία δύο κομμάτων και ανοχή ενός τρίτου. Αυτό το χαρτί αναμένεται να παίξει το κυβερνών κόμμα μετ’ επιτάσεως στη μια εβδομάδα «καθαρής» προεκλογικής περιόδου που απομένει ως την αυλαία της την επόμενη Παρασκευή.

«Επικίνδυνη Βαβέλ»

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την επικίνδυνη Βαβέλ της αντιπολίτευσης που μιλάει με ακατανόητες γλώσσες. Μπορώ, όμως, να διακρίνω τον γκρεμό στον οποίο μας οδηγούν. Επιμένω, λοιπόν, ότι σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά, από συνέχεια και από συνέπεια. Από καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και από καθαρή λύση στην ηγεσία της», διεμήνυσε χθες από το Βόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε αυτό το τέμπο θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός σε όλες τις επικείμενες περιοδείες του, αλλά και στη διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής από το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική