Σε υψηλούς τόνους, άσκησε σκληρή προοπτική στην ΝΔ για τις κυβερνητικές επιδόσεις της την περασμένη τετραετία, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, όσο και της καθημερινότητας, ενώ επέμεινε στην μείωση των έμμεσων φόρων, αλλά και στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων, σχολιάζοντας πως «αν ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγηση τους».
Αναφερόμενος στο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε πως «σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται απλώς και μόνο η αυριανή κυβέρνηση της χώρας, ο αυριανός Πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, η σύνθεση του κοινοβουλίου», αλλά, όπως είπε, «κρίνεται το ίδιο το μέλλον της χώρας και των πολιτών της». Στο πλαίσιο αυτό, «δεν αποφασίζουμε στις 25 του Ιούνη απλώς για το ποιος θα είναι νικητής και ποιος θα είναι ηττημένος. Αποφασίζουμε για το ποιος και πως θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εστιάζοντας στην κυβερνησιμότητα, άρα «αποφασίζουμε για το μέλλον και τις ζωές μας».
Με οραματικό λόγο, ξεκινώντας από «μερικές εικόνες από το μέλλον», ο κ. Τσίπρας ζήτησε να «αφήσουμε για λίγο στην άκρη την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, την προπαγάνδα, τα fake news, τους επαναλαμβανόμενους, σε σημείο ανυπόφορο, καθοδηγούμενους διαξιφισμούς. Και ας αναρωτηθούμε μαζί: Πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα μας στο τέλος της επόμενης τετραετίας το 2027;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας».
«Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με δυναμική και με προοπτική. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Δεν θα συσσωρεύεται σε λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια χώρα που «θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια».
«Είναι η εικόνα μιας χώρας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος» επισήμανε, κάνοντας λόγο για «εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για την δουλειά τους, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας». Επιπλέον, εξήγησε ότι θα πρόκειται για μια χώρα «όπου εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη», απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις για τη φορολογική πολιτική του κόμματός του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα νεαρά ζευγάρια, τους ηλικιωμένους, τους νέους επιστήμονες, τα άτομα με αναπηρία, «σε μια χώρα όπου οι συμπολίτες μας δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο», όπως σημείωσε, με φόντο τα περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη. «Και για αυτή την χώρα και για αυτή την κοινωνία αξίζει να παλέψουμε. Γιατί αυτές οι εικόνες από το μέλλον δεν είναι εικόνες μιας ουτοπίας. Είναι εφικτοί, ρεαλιστικοί στόχοι στον 21ο αιώνα όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι «δεν δεν θα συνεχιστεί η πορεία της τελευταίας τετραετίας».
Η ρύθμιση του χρέους
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «η ελληνική οικονομία είναι σήμερα ανθεκτικότερη από ότι ήταν 15 χρόνια πριν», αλλά «αυτό δεν έγινε λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ». Αντίθετα «ήταν η δική μας κρίσιμη συμβολή που οδήγησε στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, που έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης, τη σταθεροποίησε και αποκατέστησε την διεθνή της αξιοπιστία» τόνισε, υπεραμυνόμενος των οικονομικών αποτελεσμάτων της διακυβέρνησής του.