Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και τις επίσημες κομματικές τοποθετήσεις, ο σχηματισμός κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου που θα γίνει με απλή αναλογική θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος, αλλά όχι εντελώς απίθανος. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και o Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να επαναφέρουν την προοπτική «της κυβέρνησης των ηττημένων» – ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25. Αλλα στελέχη όπως ο Σταύρος Αραχωβίτης εντάσσουν στις υποψήφιες δυνάμεις για συμμετοχή σε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.
Βέβαια, για να ευοδωθούν οι συγκεκριμένες προσδοκίες πρέπει ο συνασπισμός να αθροίζει ποσοστά άνω του 46%. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει έως το τέλος Μαΐου, αλλά το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι η τύχη της χώρας θα αφεθεί για περίπου 30 ημέρες στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να οδηγήσει ομαλά την Ελλάδα σε νέο εκλογικό γύρο στις 2 Ιουλίου.
Διάλυση της Βουλής
Η αντίστροφη μέτρηση για τον οδικό χάρτη των 70 ημερών άρχισε το περασμένο Σάββατο 22/4, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διάλυση της Βουλής επικαλούμενος -όπως προβλέπει το Σύνταγμα- εθνικό θέμα κορυφαίας σημασίας, καθώς τυπικά δεν έχει εξαντληθεί η τετραετία.
Λίγες ώρες αργότερα, την κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου κόσμησε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο ορίζει την 21η Μαΐου ως ημέρα εθνικών εκλογών, ενώ θέτει την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 και ώρα 11 το πρωί, ως την ημέρα όπου θα συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Βουλή, της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, για την ορκωμοσία των Βουλευτών που θα έχουν αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος εγκαινίασε επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 23/4 και παράλληλα οριοθετεί χρονικά τους κρίσιμους σταθμούς από τους οποίους θα διέλθει η χώρα έως ότου αποκτήσει και πάλι κυβέρνηση με λαϊκή νομιμοποίηση και κοινοβουλευτική δεδηλωμένη.
Ειδικότερα, κάθε πολιτικό κόμμα γνωστοποιεί στον Αρειο Πάγο το αργότερο τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου το όνομα και το έμβλημα που θα χρησιμοποιεί στις εκλογές και στα ψηφοδέλτια. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η χρήση εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων, στέμματος ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος τους 21ης Απριλίου 1967.