Εγκαλώντας, ταυτόχρονα, τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για έλλειμμα αξιοπιστίας, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «υπάρχει η προγραμματική βάση» για μια προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή» διαρκείας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε το ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ως ερώτημα «ενός δισεκατομμυρίου», απέρριψε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των ηττημένων, λέγοντας πως «πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζονται κυβερνήσεις από τους ηττημένους των εκλογών», ενώ εκτίμησε παράλληλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διότι απ’ ό,τι είδα τις προγραμματικές τους θέσεις, δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές».
«Γι’ αυτό και δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να βγει και να πει ότι το 5ο σημείο είναι προβληματικό, το 6ο σημείο είναι προβληματικό, ή να πρόσθεσε ένα ακόμα σημείο. Δεν άκουσα. Δεν ξέρω αν εσείς ακούσατε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «άρα, λοιπόν, υπάρχει προγραμματική βάση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, «εγώ έχω δηλώσει ευθαρσώς και το έχω ξεκαθαρίσει, υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Δεν έχω πρόβλημα με το κόμμα του, αλλά ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, δεν είναι εύκολο να μπορέσεις να καθίσεις στο τραπέζι και να κουβεντιάσεις μ’ έναν άνθρωπο ο οποίος το 2015 είχε αυτή τη συμπεριφορά όταν εμείς δίναμε τη μάχη για να σώσουμε τη χώρα, αυτός κατέγραφε τις συνομιλίες μας για να κάνει βιβλίο και να κάνει τον εαυτό του ήρωα. Και μας έβγαλε προδότες όλους εμάς που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε, περιγράφοντας πως «δεν μπορεί να ξεχαστούν όλα αυτά. Όπως επίσης, δεν μπορεί να συλλάβει το μυαλό μου πώς είναι δυνατόν τούτη την ώρα να δίνει αυτή τη χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη, λες και είναι συνεννοημένοι. Να παρουσιάζει αυτή την εμμονή των σχεδίων Σόιμπλε ως αντικείμενο συζήτησης το 2023, όταν φύγαμε από την κρίση εκείνη».
Στον αντίποδα, ο ίδιος ενέταξε στους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους του δύο προοδευτικά κόμματα, σημειώνοντας πως «εγώ θέλω ν’ απευθυνθώ στα ιστορικά κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ».
«Δεν μπορεί, ακόμα και αν έχεις σημαντικές διαφορές και θεωρείς ότι αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα πλαίσιο –και αναφέρομαι στον κ. Κουτσούμπα- δεν μπορείς να είσαι στη λογική “τι Πλαστήρας τι Παπάγος”. Και μάλιστα να το πας ένα βήμα πιο κει, να λες “χειρότερος ο ΣΥΡΙΖΑ”, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε 2,3 εκατομμύρια ανασφάλιστους και τους έβαλε ξανά στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, να λες “τι Πλαστήρας τι Παπάγος”;» παρατήρησε για τον Περισσό, ενώ απευθύνθηκε προσωπικά και στον κ. Ανδρουλάκη.
Όριο στον ανταγωνισμό του Ανδρουλάκη
«Εντάξει, ο ανταγωνισμός ο προεκλογικός έχει κι ένα όριο. Δε μπορείς να εμφανίζεσαι ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα και να έχεις διμέτωπο και ν’ αφήσεις ανοιχτό να συνεργαστείς με το κόμμα του Μητσοτάκη και με τα ορφανά του Καρατζαφέρη. Δε γίνεται αυτό. Αν ένα πράγμα έχουμε μάθει από την παρακαταθήκη του Ανδρέα, ήταν ότι ποτέ δεν είχε διμέτωπο. Είχε ένα μέτωπο απέναντί του, έναν εχθρό: τη Δεξιά. Τη Δεξιά του Μητσοτάκη μάλιστα, ακόμα περισσότερο. Άρα δε μπορείς ν’ αφήνεις ανοιχτό το τι θα γίνει την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «υπαρξιακό ζήτημα» ως προς το ποιος θα έρθει πρώτος στις εκλογές.
Σχολιάζοντας, επιπλέον, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αποδεχθεί ως Πρωθυπουργό τον ίδιο ή τον κ. Μητσοτάκη, «είναι και λίγο ακατανόητο αυτό, με την έννοια ότι πουθενά στην Ευρώπη που έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν τίθεται ως όρος, ένα τρίτο πρόσωπο που μάλιστα θα είναι κι ένας λαγός που θα βγει από το καπέλο κάποια στιγμή» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.