Διεθνή

Εκλογές στην Αυστρία: Ο Χ. Φίσερ παραδίδει την σκυτάλη της Προεδρίας

93D447A24F376C17D665DA6AC4EA2231.jpgΈξι οι υποψήφιοι – Δύο γύροι – Αρκετές “παραδόσεις” φαίνεται ότι θα σπάσουν στην φετινή εκλογική αναμέτρηση

6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι περίπου -όσοι Αυστριακοί πολίτες δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους – καλούνται στις κάλπες αύριο Κυριακή προκειμένου να εκλέξουν τον διάδοχο του νυν ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ μεταξύ έξι υποψηφίων (τέσσερις από τους οποίους στηρίζονται από πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής ενώ οι άλλοι δύο είναι ανεξάρτητοι).

Ο Φίσερ δεν μπορεί βάσει του αυστριακού Συντάγματος, να είναι εκ νέου υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα, το οποίο έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004-2016).

Είναι η πρώτη φορά από το 1951, οπότε και καθιερώθηκε η άμεση εκλογή Προέδρου απευθείας από το λαό, που ο αριθμός των υποψηφίων είναι τόσο μεγάλος.

Εξάλλου είναι η πρώτη φορά που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο μελλοντικός πρόεδρος της χώρας μπορεί να μην προέρχεται ή να μην στηρίζεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν μεταπολεμικά στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό.

Μάλιστα δεν αποκλείεται μελλοντικός πρόεδρος της χώρας να είναι ο σημερινός υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Καθώς κανείς εκ των υποψηφίων (πέντε ανδρών και μίας γυναίκας)δεν έχει πιθανότητες να συγκεντρώσει αύριο την απόλυτη πλειοψηφία, καθίσταται αναγκαίος ο δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου όπου μεταξύ των δύο επικρατέστερων της αυριανής αναμέτρησης, θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος.

Αναλυτές και δημοσκόποι προβλέπουν «μάχη στήθος με στήθος» ανάμεσα σε τρεις από τους έξι υποψήφιους για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης.

Ο εμφανιζόμενος ως ανεξάρτητος υποψήφιος – ο οποίος όμως υποστηρίζεται από το κόμμα του – πρώην αρχηγός των Πράσινων της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, διατηρούσε σταθερό προβάδισμα και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό γύρω στο 25 – 26%, ενώ ακολουθούσε, με σχετικά μικρή διαφορά, ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με ποσοστό 24%.

Τρίτη στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήταν η ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις εμφανιζόμενη με ποσοστό 20 – 21% , ενώ σε αρκετή απόσταση από τους τρεις, βρίσκονται οι υποψήφιοι των δύο συγκυβερνώντων σήμερα στην Αυστρία κομμάτων, ο Ρούντολφ Χούντστορφερ, του Σοσιαλδημοκρατικού, με 15 – 16% και ο Αντρέας Κολ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με ποσοστό γύρω στο 11%. ‘Έπεται με μόλις 3% ο έκτος υποψήφιος, ο ανεξάρτητος Ρίχαρντ Λούγκνερ.

Δημοσκόποι και αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν ποιοι θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας πως η μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση και των έξι υποψηφίων το βράδυ της Πέμπτης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση επηρέασε τον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων, ένα 24ωρό πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Το προφίλ των υποψηφίων για την Προεδρία

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών , ο 64χρονος Χούντστορφερ, ήταν έως τώρα υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, ο οποίος στον προεκλογικό αγώνα είχε να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια εξαιτίας του κυβερνητικού έργου του κόμματός του, όπως συνέβη και με τον 74χρονο υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος, Αντρέας Κολ.

Αρκετοί από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών φέρονται να εκφράζουν συμπάθεια για τον 71 ετών υποψήφιο των Πρασίνων Βαν Ντερ Μπέλεν, που είχε διατελέσει επί σειρά ετών αρχηγός του κόμματος και μπορεί να αποσπάσει μέρος των σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόρων, όπως μπορεί να συμβεί το ίδιο και με ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος.
Ο έως τώρα υπαρχηγός των Ελευθέρων και δεύτερος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής, ο 45χρονος Χόφερ, είναι ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος αυτού, το οποίο για πρώτη φορά βρίσκεται τόσο κοντά στο ύπατο αξίωμα της χώρας, το οποίο βέβαια οι ίδιοι επανειλημμένα έχουν επικρίνει ως περιττό – γι’ αυτό και αρκετά μεγάλη μερίδα του δεν συμμετείχε καν στις προεδρικές εκλογές στο παρελθόν.

Στον προεκλογικό του αγώνα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την προσφυγική κρίση, όπως έκανε το Κόμμα των Ελευθέρων σε δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Άνω Αυστρίας και της Βιέννης, όπου ξεπέρασε ή άγγιξε, αντίστοιχα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 30%.

Ανεξάρτητη υποψήφια, με συντηρητικό πολιτικό πρόγραμμα, είναι η πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, η 69χρονη Γκρις, όπως επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο 84χρονος εκκεντρικός μεγαλοεργολάβος και επιχειρηματίας Ρίχαρντ Λούγκνερ.

Αναλυτές παρατηρούν πως η συμμετοχή στον αυριανό πρώτο γύρο των εκλογών θα εξαρτηθεί από τον καιρό και το βαθμό δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση. Η μικρή συμμετοχή, όπως σημειώνουν, ευνοεί τον υποψήφιο των Πράσινων όπως επίσης τον Ρίχαρντ Λούγκνερ που αναμένεται να αφαιρέσει κάποιες ψήφους από τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Από το 1918 έως το 1986 όλοι οι πρόεδροι της Αυστρίας προέρχονταν από το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα. Τότε «έσπασε» η παράδοση με την εκλογή ως προέδρου του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βάλντχαιμ. Τον συντηρητικό και αμφιλεγόμενο εξαιτίας του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, πρόεδρο διαδέχθηκε το 1992 ο Τόμας Κλέστιλ, ο οποίος επανεξελέγη το 1998, για να ακολουθήσει κατόπιν, με τις εκλογικές του νίκες το 2004 και το 2010, ο σημερινός ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ.

You may also like

More in Διεθνή