Στην αρχή της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι με τη Ν.Δ. σε ποσοστά μεγαλύτερα του 35% και το ΠΑΣΟΚ πάνω από το 11% είναι εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας με πλειοψηφία άνω των 153 βουλευτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασχοληθεί προσχηματικά με τις διερευνητικές εντολές, αφού θα βρίσκεται μισό βήμα από την αυτοδυναμία εν όψει της δεύτερης κάλπης, που θα στηθεί στις 2 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα αυξηθεί ακόμα και κατά 40 βουλευτές στην περίπτωση της δεύτερης κάλπης, ενώ αυτή του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί λόγω της ενισχυμένης αναλογικής, ακόμα κι αν διατηρήσει το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επομένως, καταλήγουν, είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ωθήσει σε κάθε περίπτωση τα πράγματα σε νέες εκλογές, ενώ (θεωρητικά) ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να τις αποφύγει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστούν λόγω της πόλωσης.
Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης πρόκειται να επιμείνει για κυβέρνηση χωρίς τον κ. Μητσοτάκη επιχειρώντας παράλληλα να του επιρρίψει την ευθύνη για τις δεύτερες εκλογές, ειδικά αν η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγάλη, οπότε θα υπάρχει η αίσθηση ενός ντέρμπι, προκειμένου να συγκρατήσει διαρροές ψηφοφόρων.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, λόγω των σκληρών θέσεων που έχει πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ειδικά απέναντι στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διερευνούν και το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο κ. Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της τρίτης εντολής, αφού θα έχει προηγηθεί η (άκαρπη) συνάντησή τους αμέσως μετά τις εκλογές, επιχειρώντας έτσι να τον εμφανίσει ως υπεύθυνο για την αστάθεια.
Ο διμέτωπος
Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε περιθώρια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον κ. Αλέξη Τσίπρα να ανακαλύψουν την παραμικρή χαραμάδα ή ρωγμή στο δικό του πλάνο. Συνέχισε να απορρίπτει κατηγορηματικά το μοντέλο διακυβέρνησης των δύο βασικών του αντιπάλων και να προσπαθεί να μπει σφήνα στο κάδρο των μονομάχων.
Πλέον ξεκινά η «διαβολοβδομάδα», με τα κόμματα να στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στο κυνήγι των αναποφάσιστων και όσων απομακρύνονται από την αρχική απόφαση για αποχή από τις κάλπες. Ο «πόλεμος των 7 ημερών» μπορεί να φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στις προσδοκίες του ή να του προσθέσει πονοκεφάλο, αν δει ότι χάνει το τρένο του ισχυρού διψήφιου ποσοστού. Ή μήπως δεν το νοιάζει πλέον διότι έχει συμφιλιωθεί με την εξέλιξη της μη εμπλοκής του στις συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας;
Στην παρούσα φάση η αγωνία στη Χαριλάου Τρικούπη χτυπάει κόκκινο με τη διερεύνηση των δεδομένων που καταγράφονται κυρίως στις δημοσκοπήσεις. Και εκεί η εικόνα είναι λίγο-πολύ κάτι παραπάνω από σαφής: η Νέα Δημοκρατία προηγείται και η διαφορά της μεγαλώνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον παραμένει σε ποσοστά κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Το ΠΑΣΟΚ κινείται πάνω κάτω του 10% στην πρόθεση ψήφου και μόνο στην αναγωγή διαπιστώνει ότι μπορεί να προσεγγίσει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό – όχι όμως μακριά από το 11%-12%.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσδοκά σε ένα -όχι ασήμαντο- κομμάτι των αναποφάσιστων, ειδικά εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Ωστόσο, εν όψει της δεύτερης κάλπης, τα στελέχη του αντιλαμβάνονται ότι όλα θα κριθούν από τη διαφορά που θα έχει η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ – αν είναι μεγάλη, τότε εκτιμούν ότι θα χαθεί ο χαρακτήρας της μονομαχίας Μητσοτάκη – Τσίπρα και οι πιέσεις στα υπόλοιπα κόμματα θα ελαχιστοποιηθούν.
Ωστόσο, θα έχουν προηγηθεί οι εντολές: το βράδυ κιόλας της προσεχούς εκλογικής Κυριακής θα αρχίσει το παιχνίδι των εννέα ημερών για τις διερευνητικές εντολές και τον επιμερισμό των ευθυνών για το σενάριο που βλέπει τις συζητήσεις να καταλήγουν σε αδιέξοδο. «Μα, αφού βγαίνει κυβέρνηση από τις εκλογές, γιατί να πάμε σε δεύτερες κάλπες το κατακαλόκαιρο;» είναι ένα εύλογο ερώτημα που μόνο με μια απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση θα μπορέσει ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του να πείσει όσους και όσες τον ψήφισαν να παραμείνουν στην όχθη του ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη αναμέτρηση.