Πολιτική

Εκλογές 2023: Τι δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ

Η ενδεχόμενη χαλαρή ψήφος στην πρώτη κάλπη από ψηφοφόρους οι οποίοι προεξοφλούν την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου -και γι’ αυτό μπορεί να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο ενός από τα δεκάδες μικρότερα κόμματα που κατέρχονται στον εκλογικό στίβο- είναι ο μόνος κίνδυνος που απειλεί τις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για την κυβερνητική παράταξη.

Καθώς απομένουν λιγότερο από 20 μέρες για το κρίσιμο ραντεβού στις κάλπες που δίνουν τα κόμματα με τους πολίτες, όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τόσο το «γαλάζιο» προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου όσο και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοτικότητα και στα ηγετικά χαρακτηριστικά έχουν μπει σε φάση διαρκούς διεύρυνσης.

Αν συνδυάσει μάλιστα κανείς τα συγκεκριμένα αδιαμφισβήτητα δημοσκοπικά στοιχεία με τη σημαντική απόσταση που καταγράφεται στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ (63,5% έναντι 22%), όπως επίσης και τη σημαντική διαφορά που δίνουν οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών στη νίκη της Ν.Δ. έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται σαφές ότι, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι σοβαροί αναλυτές, «το μεγάλο διακύβευμα της 21ης Μαΐου δεν είναι η πρωτιά, αλλά το εύρος της διαφοράς που θα χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα».

Στο πιο πρόσφατο δημοσκοπικό κύμα, η δύναμη της Ν.Δ. υπολογίζεται γύρω στο 34% με 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται μεταξύ του 28% και του 29% και το ΠΑΣΟΚ περί το 10%. Καταγράφεται, επίσης, ενίσχυση των ποσοστών του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ 25 και της Ελληνικής Λύσης, που, εκτός απροόπτου, θα συμπληρώσουν την εξάδα των κομμάτων που αναμένεται να λάβουν εκ νέου το εισιτήριο για να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή.

Μια καλύτερη εικόνα πάντως των συσχετισμών αναμένεται να προκύψει από τις μετρήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της νέας εβδομάδας, οπότε θα έχουν οριστικοποιηθεί τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, καθώς και τα πρόσωπα που θα φιλοξενήσουν στα ψηφοδέλτιά τους.

«Βαβέλ» στην Ακροδεξιά και στην Κεντροαριστερά

Η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδυναμία της Ν.Δ. στη δεύτερη κάλπη διευκολύνεται από την κατάσταση «Βαβέλ» που επικρατεί τόσο στην Κεντροαριστερά, στην οποία, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «το αφήγημα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης μπάζει από παντού», όσο και στην Ακρα Δεξιά, στην οποία επικρατεί αλληλοσπαραγμός που πιθανότατα θα αφήσει εκτός Βουλής και τους πάνω από δέκα σχηματισμούς αυτού του χώρου που διεκδικούν μερίδιο από τη λαϊκή ψήφο.

«Χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών για να καταρρεύσουν τα φληναφήματα περί προοδευτικής διακυβέρνησης και να φανεί τελικά ότι οι θιασώτες της απλής αναλογικής και των -έτσι χωρίς πρόγραμμα- κυβερνήσεων συνεργασίας είναι απλώς θιασώτες της ακυβερνησίας και της παραλυσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αψιμαχίες που προκάλεσε η καινούρια ιδέα την οποία λάνσαρε στην προεκλογική πολιτική αγορά ο κ. Τσίπρας για σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα καταφέρει να σταθεί στη Βουλή λαμβάνοντας ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Οπως και η προγενέστερη πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυβέρνησης ηττημένων», έτσι και η πρόταση Τσίπρα για «κυβέρνηση ανοχής» δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος όχι μόνο διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, που κανείς δεν «βλέπει» στην παρούσα φάση, αλλά κυρίως διότι μια τέτοια προοπτική αποκρούεται διαρρήδην και κατηγορηματικά από όλους τους εν δυνάμει εταίρους της Κουμουνδούρου.

Απόλυτα αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιμένει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε τον Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο με τις προτάσεις του για ρήξεις μέσω της πτώχευσης των τραπεζών και της έκδοσης νέου νομίσματος, όπως προνοεί το σχέδιο του ΜέΡΑ 25 με την επωνυμία «Δήμητρα».

Με καθυστέρηση ημερών, μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις ιδέες του κ. Βαρουφάκη «εμμονές» και του επιτέθηκε λέγοντας ότι «έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτή την προεκλογική περίοδο». Η φράση του, ωστόσο, σύμφωνα με την οποία «ο κ. Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά την επομένη των εκλογών θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δεν έμεινε αναπάντητη από το ΜέΡΑ 25, που αντέτεινε ότι «δεν θα ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα, που είναι εκείνος που λέει άλλα πριν και άλλα μετά τις εκλογές».

«Το αφήγημα περί προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας κατέρρευσε πριν καλά-καλά αρχίσει η προεκλογική περίοδος», σχολιάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο. «Φανταστείτε τα κόμματα αυτά να έπρεπε να συνεννοηθούν σε συνθήκες πραγματικής διακυβέρνησης όταν δεν μπορούν τώρα να τα βρουν ή μάλλον δεν ξέρουν καν τι θέλουν», επισημαίνουν.

Με αυτό άλλωστε το επιχείρημα οι κυβερνητικοί επιτελείς θέλουν το τηλεοπτικό debate να γίνει με παρόντες όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνταν στην απελθούσα Βουλή. Ετσι ώστε, όπως αναφέρουν, «αφενός να φανούν ξεκάθαρα τα αδιέξοδα των προτάσεων των άλλων κομμάτων και, αφετέρου, να πειστεί και ο τελευταίος πολίτης ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική που οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος».

You may also like