Πολιτική

Εκλογές 2023: Το διαφορετικό Πάσχα των πολιτικών – Στην οικονομία ρίχνει το βάρος η ΝΔ

Υπό άλλες συνθήκες, οι μέρες του Πάσχα θα ήταν μέρες ανάπαυσης και καταλλαγής. Μετά τη Mεγάλη Πέμπτη, δε, κανείς εκ των υπουργών και βουλευτών δεν θα ήταν στο γραφείο του ούτως ή άλλως. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, με βουλευτές και υπουργούς να αναχωρούν για τις εκλογικές τους περιφέρειες και να κάνουν αγώνα για το πόσες ενορίες μπορούν να καλύψουν μέσα σε ένα βράδυ.

Είναι σαφές ότι απόψε θα διαγκωνιστούν για μια καλή θέση πέριξ του Επιταφίου, ενώ και στην αυριανή Ανάσταση η μάχη θα είναι «σώμα με σώμα». Οι περισσότεροι βουλευτές περιφέρειας, άλλωστε, έχουν αναχωρήσει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για τις εκλογικές τους περιφέρειες και ήρθαν στην Αθήνα, μόνο αν είχαν κάποια προγραμματισμένη τηλεοπτική εμφάνιση, πριν τους πιάσουν οι περιορισμοί του ΕΣΡ μετά την προκήρυξη των εκλογών. Και μπορεί όλοι να είναι εστιασμένοι στη μάχη του σταυρού, η οποία είναι αδυσώπητη ιδίως για τις πρώτες εκλογές που θα «ξυρίσουν» τουλάχιστον 40 με 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτές τις μέρες, όμως, εξελίσσεται και μια άλλη, παράλληλη μάχη σε επίπεδο αρχηγών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιδιώξουν και αυτοί με τη σειρά τους λίγες μέρες ανάπαυσης, ο μεν στην Τήνο και ο δε στην Κέρκυρα, συνεχίζουν, όμως, με συνεντεύξεις και περιοδείες να δίνουν το στίγμα της αντιπαράθεσης, η οποία θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό από την Τρίτη του Πάσχα.

Κόντρα για Τζανερρίκο

Το «νέο φρούτο» της πολιτικής ζωής ακούει στο όνομα Χρήστος Τζανερρίκος και δεν είναι άλλος από την πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος προκάλεσε αναταράξεις με τις καταγγελίες του ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει την κρίση του ως επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για την τροπολογία Κασιδιάρη. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι ουδέποτε συνέβη αυτό και αποδίδει το ξέσπασμα του κ. Τζανερρίκου σε προσωπική πικρία, επειδή δεν έγινε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Τζανερρίκος, πάντως, είχε προαναγγείλει νέες αποκαλύψεις για πρόσωπο που τον προσέγγισε επ’ ονόματι της κυβέρνησης και τον συνάντησε το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν το έκανε, όμως, χθες.

«Ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιος πήγε να δωροδοκήσει τον δικαστή Τζανερίκο. Και αναμένω να επιληφθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Όπως έσπευσε να το κάνει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων που αντί να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους, έσπευσε να χτίσει τείχος σε όσους τις αποκάλυπταν», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το Αργοστόλι, ενώ είπε ότι κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Η κυβέρνησή μας δεν παζαρεύει με κανέναν την ηθική και πολιτική αρχή της ότι εγκληματικές οργανώσεις και καταδικασμένοι για συμμετοχή σε αυτές δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκτός πραγματικότητας. Ας αφήσει ο κ. Τσίπρας, έστω για λίγο, τις θεωρίες συνομωσίας στην άκρη», απάντησε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που βρέθηκε στο Ηράκλειο για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε «καμία ανταλλαγή και κανένα παζάρεμα».

«Ο Τσίπρας θα φέρει μνημόνιο»

Στο μέτωπο της οικονομίας, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί το ισχυρό της χαρτί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύει νέες βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα με συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». «Αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω κι ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνημόνιο. Αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας πολύ απλά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούνν σήμερα από μια χώρα, η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και η οποία πρέπει να συμμορφωθεί με δημοσιονομικούς κανόνες. Θα μας οδηγούσε με νομοτελειακή βεβαιότητα σε 4ο Μνημόνιο η εφαρμογή αυτών των μέτρων. Πιστεύω ότι μέσα του το ξέρει, αλλά ξέρει κιόλας ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, γι’ αυτό και δεν του στοιχίζει τίποτα να τάζει τον ουρανό με τα΄άστρα», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης σε σκληρό ύφος.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται και ανάλυση του Economist Intelligence Unit για τις εκλογές που αναφέρεται στην-μάλλον απίθανη, όπως αναφέρει-προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. «Εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, οι επιπτώσεις για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι αρνητικές, με δεδομένο το ιστορικό της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα επανέφερε μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές της Ελλάδας και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τις βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη φιλοδοξία της χώρας να αποκτήσει φέτος αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας», αναφέρει η ερευνητική μονάδα του Economist.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας αντιτείνει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των Μνημονίων, θα είναι οδηγός για την επόμενη τετραετία. «Δεν θέλουμε δεύτερη ευκαιρία, θέλουμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», είπε προχθές το βράδυ μιλώντας σε στελέχη του κόμματος. Συνόψισε, μάλιστα, το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τετράπτυχο, δηλαδή «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ένα δίκαιο αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος».

You may also like