«Η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη για όλους μας. Απρόβλεπτα μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω πολύ δυναμικά στον δημόσιο βίο. Στην αρχή το είδα ως αστείο όταν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Πήγε πάρα πολύ καλά. Και ακολούθως το είδα πάλι ως ένα ανέκδοτο αυτό που γινόταν, ξαφνικά να βρεθώ αρχηγός ενός κόμματος σε πολύ μικρή ηλικία, ήμουν μόλις 34 χρόνων» εξομολογήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο in.gr, για τα πρώτα βήματά του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
«Πήγε όμως πολύ καλά. Σίγουρα δεν είχα την εμπειρία που έχω σήμερα και τη γνώση που έχω σήμερα, αλλά νομίζω ότι άνοιξε δρόμους αυτό το ξεπέταγμα ενός τόσο νέου ανθρώπου στην πολιτική, ώστε να μετατοπισθεί το κέντρο βάρους των ηλικιών σε όλα τα κόμματα” περιέγραψε, λέγοντας για το επάγγελμα του πολιτικού πως «δεν θα μου άρεσε να το χαρακτηρίσω επάγγελμα, τουλάχιστον για μένα δεν προέκυψε έτσι, αλλά ως διαδικασία συμμετοχής και προσφοράς», υποστήριξε ακόμη.
Δύο 24ωρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως αγεφύρωτες τις διαφορές του με την ΝΔ, απορρίπτοντας την ιδέα μιας τρικομματικής κυβέρνησης, όχι όμως και τη συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.
«Εντάξει τώρα, είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό μια ομάδα να πάρουμε το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι. Τώρα σοβαρά, οι διαφορές μας είναι πολύ ουσιαστικές. Και κυρίως, με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και με το βλέμμα στραμμένο στις μετεκλογικές συνεργασίες πρόσθεσε πως «η απλή αναλογική που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ορατό τούτη την ώρα και διά γυμνού οφθαλμού», με κριτήριο το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στις εθνικές εκλογές.
«Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συμφωνήσουμε» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας, θέτοντας προς των ευθυνών τους και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, τη στιγμή που, όπως είπε, δεν άκουσε να διαφωνεί με αυτό ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Κουτσούμπας.
Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπων, υποστήριξε πως «δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς, έτσι δεν είναι;» και παρατήρησε ότι “δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μην λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη, να το κουκουλώσουν, να το συγκαλύψουν, γιατί αυτό έχουμε για μήνες συγκάλυψη”. Τη στιγμή που “ο Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ», όπως σημείωσε.
Κυβέρνηση «αποστασίας» από Μητσοτάκη
Παράλληλα, εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για “αποστασία”, υποστηρίζοντας πως θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, πλησιάζοντας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης ή άλλους.
“Θα επιχειρήσει είτε με τον κ. Βελόπουλο είτε με βουλευτές του. Και βεβαίως θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να τον καταφέρει, άρα θα επιχειρήσει με βουλευτές του κ. Ανδρουλάκη. Το έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι κάτι κρυφό. Έχει πει για κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά πολλών χρωμάτων. Τι εννοεί; Εννοεί μια κυβέρνηση «κουρελού», που θα πάρει λίγο από δω, θα πάρει λίγο… Αυτό είναι ανέντιμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Υστεροφημία η Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «είναι κάτι που θα συνοδεύει θετικά και τη δική μου υστεροφημία ως ηγέτη αλλά και την προσφορά της Αριστεράς στην πατρίδα. Διότι έδωσε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και καταφέρθηκε εναντίον του νεποτισμού, λέγοντας πως«η οικογενειοκρατία και το βύσμα πρέπει να σταματήσουν». «H μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν να έχουμε βασιλεία. Οι γόνοι τριών οικογενειών είναι στα πράγματα εδώ και 50 – 60 χρόνια» περιέγραψε για το πολιτικό σύστημα στη χώρα.
Θα επιστρέψει στο 30% ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμη, άφησε αιχμές για τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως «οι μετρήσεις είναι μετρήσεις και η κάλπη είναι κάλπη» και επικαλούμενος το παράδειγμα της Τουρκίας που οι δημοσκόποι έπεσαν έξω λόγω της μεγάλης συμμετοχής, επισήμανε ότι «το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι και αν οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».
«Εγώ θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διάψευση των μετρήσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω από 30% σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά. Και ενώ στην ήττα του είχε πάρει 32% έγινε ξαφνικά ένα κόμμα του 20%. Και τώρα θα επιστρέψει στο 30% που θα είναι η πρώτη διάψευση».
Δεν θα ξεχαστούν τα Τέμπη
Τέλος, δεσμεύτηκε για την τραγωδία των Τεμπών ότι δεν θα ξεχαστεί, λέγοντας πως«η δέσμευση που θα δώσω εγώ απέναντι στις 57 οικογένειες, αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό και στους νέους ανθρώπους που βγήκαν έξω στο δρόμο αγανακτισμένοι, [γιατί ήταν ένα αφύσικο πράγμα αυτό που συνέβη -12 λεπτά δύο τρένα να κινούνται το ένα απέναντι στο άλλο και κανείς να μην το παίρνει χαμπάρι; Υπάρχουν σαφώς ευθύνες], είναι ότι δεν θα ξεχαστούν τα Τέμπη!»
«Αν λοιπόν η Δικαιοσύνη, γιατί στο ζήτημα αυτό τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα, εντοπίσει ευθύνες συγκεκριμένες πολιτικών προσώπων» και το αναπέμψει στη Βουλή «η υποχρέωσή μας είναι αυτό να μην το βάλουμε στο συρτάρι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.