Ο Νεοδημοκράτης

Εκλογική ετοιμότητα ζήτησε ο Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές: Οι κάλπες θα είναι άδειες, το κοντέρ μηδενίζει

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τη Νεολαία χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενόψει ευρωεκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε κατά της χαλαρής ψήφου και της ψήφου διαμαρτυρίας και εξήγησε ότι οι επιπτώσεις για την ψήφο στην Ευρώπη έχουν μετάφραση ελληνική.

«Στο επόμενο διάστημα να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι δείχνει ο χάρτης, αλλά και ότι κάθε εθνική απόφαση έχει άμεσο αντίκτυπο στη θέση της χώρας μέσα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Για να το πω διαφορετικά: οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική», είπε χαρακτηριστικά και έθεσε το κόμμα σε προεκλογική επιφυλακή. «Από σήμερα λοιπόν μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή, με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή».

Εξήγησε ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών το κοντέρ μηδενίζει ξανά, οι κάλπες θα είναι άδειες, είπε, και αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που έχουν καταστήσει την παράταξη της ΝΔ τα τελευταία χρόνια κυρίαρχη δύναμη.

«Ξεχάστε λοιπόν το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά. Το είχα πει και πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Και αυτές οι κάλπες του Ιουνίου θα είναι άδειες, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Και έτσι θα γίνει, επικυρώνοντας ότι μία είναι η παράταξη που ξέρει και μπορεί να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης, με πολιτική σταθερότητα μέσα στα όριά της και με ασφάλεια έξω από αυτά».

Με χοντρά καρφιά  για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τα δύο κόμματα οι ευρωεκλογές «μπορεί τα ποσοστά να σημαίνουν απλά εσωτερικές ανακατατάξεις στην «επετηρίδα» της αντιπολίτευσης».

Και συνέχισε ως προς το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου:
«Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ευρωεκλογές θα είναι μια αναμέτρηση διπλά σημαντική: από τη μια πλευρά θα δείξει αυτή η αναμέτρηση αν η Ελλάδα θα παραμείνει  πολιτικά σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή, με την οικονομία σε ανάπτυξη εν μέσω φόβων όμως για ύφεση στην Ευρώπη. Ενώ, από την άλλη, η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

Είναι ανάγκη, φίλες και φίλοι, νέες και νέοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και -όταν χρειάστηκε- κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά, συνδιαμορφώνοντας τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια αποτελεσματική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Είναι σημαντικό να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε στον τόπο μας πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται στην παιδεία και ειδικά στα δημόσια πανεπιστήμια.

Είναι σημαντικό να στηριχθεί η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία: για την στρατηγική αυτονομία -αμυντικά, ενεργειακά, τεχνολογικά-, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τόσο ενδιαφέρει τους αγρότες μας και ασφαλώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται συνεπώς κρίσιμη, γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, αλλά να  το διαδώσετε και στους συνομήλικούς σας, τη δυνατότητα που έχει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας εντός και εκτός συνόρων, εάν το επιθυμεί, να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση δημοκρατίας, δημοκρατικής συμμετοχής, την οποία αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και την αντιπαραβολή με το 2018, έξι χρονια πριν από τα οποία μεσολάβησαν 5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ.

«Θυμάμαι ακόμα -το θύμισε και ο Κυριαζής- την συνδιάσκεψή σας το 2018, ήμασταν τότε ακόμα στην αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς συμμάχους του. Τότε οι νέοι πτυχιούχοι -δεν ήταν πολύ μακριά αυτό, ήταν πριν από έξι χρόνια- είχαν την επιλογή είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να αναζητήσουν δουλειά τότε με κατώτατο μισθό τα 510 ευρώ. Με τις σχολές στο έλεος των μπαχαλάκηδων, με την ανεργία στο 18%, τα νοικοκυριά να στενάζουν κάτω από το βάρος 50 φόρων και την πατρίδα μας στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής, ουραγό στην ανάπτυξη, αιχμάλωτη των μεταναστευτικών ροών και με διάτρητα τα σύνορά της.

Κι όμως, έξι χρόνια μετά και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν, όλα εκείνα μοιάζουν πια σαν έναν μακρινό εφιάλτη. Ο τόπος μας ξεπέρασε μια τριετή πανδημία, στάθηκε όρθιος τόσο απέναντι σε εθνικές δοκιμασίες όσο και σε καταστροφικές θεομηνίες και κλείνοντας τις πληγές του λαϊκισμού προχώρησε μπροστά.

Η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μετά από δεκαετίες έχει πια μονοψήφια ανεργία. Οι Έλληνες πολίτες, πρωτίστως η μεσαία τάξη, απαλλάχθηκαν από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών βελτιώθηκε αθροιστικά κατά 20%. Ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές. Σε λίγο θα αναβαθμιστεί και τέταρτη, θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν καλύτερες αποδοχές, 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 14 χρόνια».

Επανέλαβε ξανά τους στόχους για 1.500 ευρώ μέσο μισθό μαι 950 ευρώ κατώτατο μισθό αλλά και στη νέα εικόνα με το ψηφιακό κράτος από το gov.gr ως το 112.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Παιδείας τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι οι εποχές της βίας στα πανεπιστήμια έχουν περάσει και μαζί και αυτές όπου οι μειοψηφίες όριζαν τις τύχες των υπολοίπων.

Προανήγγειλε δε και αύξηση του επιδόματος στέγης στα 2.500 ευρώ. «Σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους», είπε.

Αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση ως υπεύθυνη για τον διασυρμό της χώρας με το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο ενώ εκτόξευσε πυρά για κομματική εργαλειοποίηση του πένθους για την τραγωδία των Τεμπών. «Είναι πραγματικά ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα απ’ όλα οι νέες και οι νέοι μας».

Και προειδοποίησε για χυδαίες συμπεριφορές στον δρόμο προς τις ευωρεκλογές. «Μια εκστρατεία λάσπης για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης