O Υπουργός Κοινοτήτων Έρικ Πικλς έστειλε επιστολή προς περίπου χίλια ηγετικά στελέχη της κοινότητας, με την οποία τους ζητούσε να του εξηγήσουν πώς το Ισλάμ «μπορεί να γίνει μέρος της βρετανικής ταυτότητας».
Την αντίδραση των μουσουλμάνων της Βρετανίας έχει προκαλέσει επιστολή από τον Υπουργό Κοινοτήτων Έρικ Πικλς προς περίπου χίλια ηγετικά στελέχη της κοινότητας, με την οποία τους ζητούσε να του εξηγήσουν πώς το Ισλάμ «μπορεί να γίνει μέρος της βρετανικής ταυτότητας».
Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας είπε, ότι η επιστολή μοιάζει να υπονοεί, πως οι μουσουλμάνοι και το Ισλάμ είναι διακριτά εκτός βρετανικής κοινωνίας – κάτι, που όπως τόνισε το Συμβούλιο αποτελεί πρακτική της άκρας δεξιάς.
Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επενέβη στην αντιπαράθεση το μεσημέρι της Δευτέρας υπερασπιζόμενος τον υπουργό του. Όπως δήλωσε, η επιστολή είναι «λογική, εύλογη και μετριοπαθής». Ο κ. Κάμερον υποστήριξε ιδιαίτερα την «απολύτως σωστή» προτροπή του κ. Πικλς προς τους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας να πράξουν περισσότερα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
«Ο καθένας που θα διαβάσει αυτή την επιστολή –και εγώ την έχω διαβάσει- θα δει ότι αυτό που λέει είναι πως οι Βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη συνεισφορά στη χώρα μας, πως αυτό που συμβαίνει με την εξτρεμιστική τρομοκρατία δεν έχει τίποτα να κάνει με την αληθινή θρησκεία του Ισλάμ. Παραποιείται από μία μειοψηφία που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Όποιος διαβάζοντας αυτή την επιστολή έχει πρόβλημα με αυτή, νομίζω ότι πραγματικά έχει πρόβλημα», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Ο Υφυπουργός Κοινοτήτων λόρδος Αχμάντ που συνυπογράφει την επιστολή χαρακτήρισε την αντίδραση του Μουσουλμανικού Συμβουλίου «απογοητευτική».
Ο κ. Πικλς αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή πως είναι «υπερήφανος» για την αντίδραση της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βρετανία στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά τονίζει πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου, Χαρούν Χαν, γνωστοποίησε την πρόθεση του Συμβουλίου να ζητήσει εγγράφως από τον κ. Πικλς διευκρινίσεις επί του αιτήματός του να εξηγήσουν οι μουσουλμάνοι της χώρας «πώς η πίστη στο Ισλάμ μπορεί να είναι μέρος της βρετανικής ταυτότητας».
«Υπονοεί σοβαρά ο κ. Πικλς, όπως κάνουν μέλη της ακροδεξιάς, ότι οι μουσουλμάνοι και το Ισλάμ είναι εγγενώς μακριά από τη βρετανική κοινωνία;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Χαν.
Άλλα στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας εξέφρασαν απογοήτευση και οργή, λέγοντας ότι η επιστολή Πικλς είναι τυπικό παράδειγμα του πώς η κυβέρνηση κοιτάζει τους μουσουλμάνους μόνο υπό το πρίσμα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας.
Εξάλλου, ο πρώην επικεφαλής ραβίνος της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας λόρδος Σακς σχολίασε, ότι πιστεύει, πως η επιστολή ήταν μεν καλοπροαίρετη, αλλά κατανοεί τον εκνευρισμό των μουσουλμάνων ηγετών για το ότι αντιμετωπίζονται σαν να είναι υπεύθυνοι για κάτι εκτός ελέγχου τους.