Ελλάδα

«Εκοψαν» κοριτσάκι από δημοτικό παιδικό σταθμό στη Λάρισα επειδή έχει διαβήτη

1553875.jpg

Εκτός βρεφονηπιακού σταθμού βρέθηκε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών στη Λάρισα, επειδή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Αν και η αίτηση των γονιών της έγινε δεκτή αρχικά, στη συνέχεια ενημερώθηκαν ότι το παιδί δεν μπορεί να πάει εκεί τελικά, εξαιτίας του θέματος υγείας που είχε.

«Μας βγήκε σε καλό αυτό που έγινε γιατί αν μας είχαν απορρίψει από την αρχή θα νομίζαμε ότι δεν τηρούσαμε τα κοινωνικά κριτήρια», είπε ο πατέρας του κοριτσιού, μιλώντας στο «Βήμα». Οπως προσθέτει ο ίδιος, αν και οι γονείς προσπάθησαν να εξηγήσουν στη διευθύντρια του σταθμού ότι η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι κάτι δύσκολο και προσφέρθηκαν να τους παρέχουν την οποιαδήποτε υποστήριξη και εκπαίδευση, δεν εισακούστηκαν, παρότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απορρίπτει τα παιδιά με διαβήτη από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Λύση στο θέμα δεν βρέθηκε ούτε και στη συνάντηση που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου, Δημήτρη Δεληγιάννη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου, «αυτό συνέβη μετά και από εισήγηση της ειδικής παιδιάτρου των παιδικών σταθμών της πόλης μας, καθώς σύμφωνα και με τη νομοθεσία και με τον κανονισμό λειτουργίας των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα “στην υγεία του παιδιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον σταθμό”. Οι συνθήκες είναι δεδομένες και ενέχουν κινδύνους για την υγεία του παιδιού: Κατ’ αρχήν η ηλικία του παιδιού (μόλις 2,5 χρόνων) και η συνέπεια αυτού αδυναμία πλήρους επικοινωνίας του με το περιβάλλον στην περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Και αυτό σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές συνθήκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου μας (ένας παιδαγωγός με 25 νήπια και μη ύπαρξη νοσηλευτικού προσωπικού που οφείλει εδώ να είναι παρόν στον χώρο)».

Οπως συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δεληγιάννης, «η άρνηση εγγραφής του συγκεκριμένου παιδιού, μόλις 2,5 χρόνων, σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Αφορά τη συγκεκριμένη ηλικία σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα ύπαρξης στον ίδιο χώρο εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, και για την ακόμη πληρέστερη αντιμετώπιση του περιστατικού, ζητήθηκε να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην παιδίατρο των παιδικών σταθμών με την παιδίατρο που το παρακολουθεί. Η εισήγηση για άλλη μια φορά της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών στην οποία υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της παιδιάτρου της οικογένειας ήταν αρνητική με δεδομένες πάντα τις  παραπάνω συγκεκριμένες συνθήκες. Οφείλαμε λοιπόν να σεβαστούμε την ιατρική γνώμη. Ανεξάρτητα από την όποια βούληση του καθενός μας».

Το κοριτσάκι τελικά βρίσκεται σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της πόλης, όπου τη δέχθηκαν αμέσως χωρίς η πάθησή της να μπαίνει εμπόδιο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου νέων Ελλήνων διαβητικών, Ρούλα Λάγιου, δεν είναι το μοναδικό αντίστοιχο περιστατικό. «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά, όμως με συνεννόηση και συνεργασία των εκπαιδευτικών τα λύνουμε. Δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει να διώξουν ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη. Είναι απαράδεκτο, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη να πληρώνουν και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», είπε, μιλώντας στην εφημερίδα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα