«Βασική αρχή και πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής είναι η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας»
Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στον κοντινό μας ορίζοντα δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Ο πόλεμος των τζιχαντιστών, η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών που προκαλεί, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και η εμπλοκή της Τουρκίας δημιουργούν ατμόσφαιρα έντασης και επιβάλλουν διαρκή επαγρύπνηση. Δεν μπορεί, άλλωστε, να λησμονείται πως συχνά η Άγκυρα επιχειρεί να εξάγει προς τα δυτικά, κρίσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει στα ανατολικά.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Άγκυρα επέλεξε την ώρα αυτή για να επανέλθει σε γνωστές προκλήσεις. Η παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ συνιστά πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με έμπρακτο τρόπο, η Τουρκία επαναλαμβάνει την άρνηση ν’ αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
Η Άγκυρα επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ μια δήθεν «συμφωνία» με το ψευδοκράτος. Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Είναι πρόκληση. Διότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος και αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Ελλάδα απαντά με επαγρύπνηση, σύνεση και αποφασιστικότητα,:
- Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εκπροσώπησε και τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Η αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπογραμμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίζει όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης στην οποία θέλει να ενταχθεί και είναι ικανοποιητική.
- Στις αρχές Οκτωβρίου, οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων.
- Λίγες μέρες αργότερα οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην έρευνα και διάσωση, που ουσιαστικά αναβιώνει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.
- Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις και έμπρακτη έκφραση της συμπαράταξης Αθηνών-Λευκωσίας.
- Την επομένη, γίνεται στο Κάιρο η τριμερής συνάντηση Κορυφής (Α. Σαμαράς, Ν. Αναστασιάδης, Αλ Σίσι) για μια νέα αρχή συνεργασίας των τριών χωρών.
Πέραν όμως από τις εξ ανατολών προκλήσεις, τα Σκόπια συνεχίζουν την αδιαλλαξία και τις ανιστόρητες θέσεις τους, παραβιάζοντας την αρχή της καλής γειτονίας.
Υπάρχει και η επανεμφάνιση των εθνικισμών στα Βαλκάνια, όπως π.χ. το πρόσφατο συμβάν στο Βελιγράδι με το χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».
Τα γεγονότα αυτά υποδεικνύουν, ακόμη πιο καθαρά, πως η Ελλάδα υποχρεούται να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα. Είναι η εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. «Βασική αρχή και πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής είναι η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας» έλεγε ο Γλάδστον.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι, πέρα από την κρισιμότητα των περιστάσεων σε ότι αφορά την πορεία εξόδου από την οικονομική κρίση, σημαντικοί εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν επιτακτικά την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα.
Σταθερότητα και ομαλότητα είναι δύο παράγοντες ισχύος για τη χώρα μας. Όποιοι επιχειρούν το αντίθετο, δηλαδή την αστάθεια και την αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων, διαβρώνουν αυτήν την αναγκαία ισχύ αναλαμβάνοντας έτσι μεγάλες ευθύνες.