Οικονομία

Εκτάκτως στην Αθήνα Βίζερ-Κοστέλο που συναντήθηκαν ήδη με τον Βαρουφάκη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στις πιο κρίσιμες 72 ώρες, μέχρι το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, εισέρχεται η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους.  Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν, από την μια η άφιξη στην Αθήνα χτες και η συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, του προέδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ (εκτάκτως και για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες), συνοδευόμενου από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο  και, από την άλλη, η πρόσληψη από τον υπουργό Οικονομικών, ως νομικού και τεχνικού συμβούλου του, του οίκου Lazard, εν όψει της μάχης στα κρίσιμα Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. 

Κάθε πλευρά θα ανοίξει πλέον τα χαρτιά της. Κλειδί των εξελίξεων αναδεικνύεται η σύναψη (ή μη) της «συμφωνίας-γέφυρας» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, αντί της «αίτησης παράτασης» που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, για να μην μείνει «στο κενό» η χώρα από 1ης Μαρτίου μέχρι τον Ιούνιο και για να υπάρξει χρόνος για να συζητηθεί μία αναδιάρθρωση του χρέους και τα μέτρα που θα αποτελέσουν στη συνέχεια το «νέο συμβόλαιο» με τους δανειστές.
 
Με βάση όσα είπε στην ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης 15 ημερών.
 
 «Έχουμε έτοιμο σχέδιο να τους παρουσιάσουμε, δεν το φτιάχνουμε τώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
 
«Όλα γίνονται»  και …«δεν γίνονται»
 
Ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, ακόμα και όσα ο ίδιος αναγνώρισε ότι δύσκολα γίνονται.
 
«Έκαψαν τα σπαρτά», «δεν επαρκεί ο χρόνος», «δεν δεχόμαστε εντολές» αλλά … «ναι, είναι εφικτό σε 15 μέρες» να υπάρξει μία συμφωνία-«γέφυρα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για το τι θα επακολουθήσει στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενόψει και του έκτακτου Γιούργκρουπ της Τετάρτης.
 
Από τη μια παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και  κατηγόρησε τους προκατόχους του που δεν ζήτησαν εξάμηνη παράταση,αλλά δίμηνη. Από την άλλη δήλωσε ότι αρνείται να ζητήσει αυτός «παράταση» του προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
 
«Τα πλαίσια διαπραγμάτευσης είναι ασφυκτικά», είπε μεν αλλά, «το λέω μετά λόγου γνώσεως, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν εξάμηνη παράταση του προγράμματος, η ελληνική πλευρά ζήτησε δίμηνη, για να είναι ασφυκτικά τα περιθώρια» κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι «η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει την παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής»!
 
Έθεσε σαν «εφικτό» στόχο, λόγω «τεχνικών δυσκολιών», να υπάρξει «μέσα σε 15 μέρες» συμφωνία με τους εταίρους για μία συμφωνία-“γέφυρα” (αντί αίτησης παράτασης)
 
Ασχέτως των εξελίξεων αυτών, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ανατροπή των μέτρων του Μνημονίου και σαρωτικές αλλαγές στην Οικονομία και στο Δημόσιο, χωρίς όμως να παράγονται ελλείμματα. Πού θα βρει τα λεφτά; Από «έχοντες και κατέχοντες» και την Ανάπτυξη. Πού θα τα δώσει; Σε όσους δεν έχουν. «Το κράτος θα παίξει εξισωτικό ρόλο» τόνισε, υποσχέθηκε επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους ζουν με κάτω από 700 ευρώ το μήνα, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΚΟ για «μη έχοντες»  κλπ.
 
Συγκεκριμένα παρουσίασε τα εξής νέα μέτρα:
 
Φορολογία
 
Στη φορολογία, το βάρος θα σηκώσουν τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Εξήγγειλε:
– Ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις

– Πάγωμα μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις) για μικροοφειλέτες

– Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, με άμεση κωδικοποίηση όλων των αλλαγών

– Ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και το «βάρος» να πέφτει στα ψηλά κλιμάκια

– Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο και καταγραφή όλης της περιουσίας των ιδιωτών, εντός και εκτός Ελλάδος

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015, αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ. Ζήτησε όμως «να πληρώσουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ».

– Κεντρικός έλεγχος κάθε λίστας φοροδιαφυγής («Νικολούδη», «Λαγκάρντ», «Λινχενστάιν» κλπ).

– Νέα νομοθεσία για τις «τριγωνικές συναλλαγές»
 
 
Δημόσια Διοίκηση
 
– Απλοποίηση διαδικασιών, κατάργηση γραφειοκρατία, ελέγχους υπαλλήλων και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για αποφυγή της «μεσολάβησης» και καταπολέμηση της «μικρής διαφθοράς».

– Νέα οργανογράμματα και τοποθέτηση διευθυντών στα υπουργεία χωρίς κομματικά κριτήρια.

– Έλεγχος όλων των κρατικών συμβάσεων από Σώμα Επιθεωρητών

– Περικοπές και εξοικονόμηση 30%-50% σε έξοδα που θεωρούνται σπατάλη

– Μείωση 40% στα κρατικά αυτοκίνητα (700 οχήματα με κόστος 700.000 ευρω το χρόνο). Κατάργηση βουλευτικών αυτοκινήτων. Πώληση του ενός από τα 3 κυβερνητικά αεροσκάφη.

– Επαναπρόσληψη καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, σχολικών φυλάκων, διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, επαναλειτουργία της ΕΡΤ με έσοδα από ειδικό τέλος (σσ: δεν αναφέρθηκε σε επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών μέσης τεχνικής εκπαίδευσης)

 
Αγορά εργασίας – Επενδύσεις – Αποκρατικοποιήσεις
 
– Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας

– Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σε δύο φάσεις ως το 2016.

– Κατάργηση του διαχωρισμού για νέους κάτω των 25 ευρώ.

– Στήριξη μικρομεσαίων και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

– Νέο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με βάση επιχειρησιακό σχέδιο που θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας, μισθούς και τα δικαιώματα του δημοσίου

– Όχι αποκρατικοποιήσεις σε δίκτυα, υποδομές, φυσικό και ορυκτό πλούτο

– Ιδιωτικές επενδύσεις μόνο αν στηρίζουν την Οικονομία, όχι «ξεπούλημα»

 
Τράπεζες
 
– Πάγωμα πλειστηριασμών α΄κατοικίας για δάνεια σε τράπεζες μέχρι νεοτέρας

–  Νέο μοντέλο ρυθμίσεων «κόκκινων δανείων», χωρίς επιβάρυνση όμως των τραπεζών

– Απαγόρευση πώλησης «κόκκινων δανείων» σε τρίτους, μη «αναγνωρισμένους» φορείς ή ιδιώτες

– Το ελληνικό δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει στις συστημικές τράπεζες «με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

– Θα μπουν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι (σσ: παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις κλπ) για να διασφαλιστεί ο ρόλος των τραπεζών στην οικονομία και την κοινωνία

– Αίρεται η ασυλία των μελών ΔΣ του ΤΧΣ και  της ΤτΕ

– Τέλος τα «θαλασσοδάνεια» σε επιχειρήσεις

You may also like