«Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα», είπε χθες ο πρωθυπουργός στους καλλιτέχνες.
Νομοθετική πρόταση την Παρασκευή για μισθολογικό
Στη διαρκείας 2,5 ωρών συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, πρωθυπουργός και καλλιτέχνες συμφώνησαν για το μισθολογικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή σχέδιο η κυβέρνηση να βάζει «απέναντι» τον καλλιτεχνικό κόσμο και δεσμεύθηκε πως θα φέρει έως την Παρασκευή νομοθετική πρόταση, η οποία θα ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς και τη βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποφοιτήσει πριν ή μετά το 2003.
Με αυτόν τον τρόπο λύνεται και το θέμα των εργαζομένων «δύο ταχυτήτων», που είχε δημιουργηθεί το 2017, επί των ημερών της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο, η οποία δεν παρέστη στη συζήτηση, παρότι είχε προσκληθεί.
Κατά τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες έγινε σαφές ότι προχωράει η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025.
Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
Συμφωνία κυβέρνησης-καλλιτεχνών για το μισθολογικό, μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
Συνοψίζοντας σε τρία σημεία αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες είναι το μισθολογικό, η διαπερατότητα, δηλαδή η συμπληρωματική φοίτηση ηθοποιών που βγαίνουν από δραματικές σχολές σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές, και οι πανεπιστημιακές σπουδές για τους καλλιτέχνες.
Οι καλλιτέχνες μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού
Η δέσμευση του πρωθυπουργού για την άμεση ένταξη των καλλιτεχνών στις αποδοχές της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλειοψηφία των συνομιλητών του.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, έκανε λόγο για «ένα πολύ θετικό βήμα προς την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στα προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που χρονίζουν», άποψη με την οποία συντάχθηκε πλήρως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης.
«Ασχέτως αν υπήρχαν σημεία στα οποία υπήρξαν διαφωνίες και άλλα σημεία στα οποία συνέκλιναν οι απόψεις, έγινε πραγματικά ένα μεγάλο βήμα -πιστεύω- προς την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων με πολύ καλή θέληση. Επικυρώθηκε η συμφωνία ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα υπάρξει από τις διυπουργικές επιτροπές, για όλους τους χώρους και για τον χορό και για το θέατρο και για τη μουσική, θα υπάρξουν προτάσεις για την ίδρυση πανεπιστημίων, σχολής πανεπιστημιακής για τις παραστατικές τέχνες. Και, επίσης, δόθηκε μια πολύ καλή λύση σε σχέση με τα μισθολογικά και σε σχέση με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ισοτίμηση, τουλάχιστον, σε ένα πρώτο μισθολογικό επίπεδο των ανθρώπων που έχουν τελειώσει τις καλλιτεχνικές σχολές» τόνισε ο Αστέριος Πελτέκης.
Επιμένουν στην απεργία της Παρασκευής οι καλλιτέχνες
Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως οι καλλιτέχνες κατέθεσαν εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων για το Θέατρο, τον Χορό, τον Κινηματογράφο, τη Μουσική.
«Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Για την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση καθώς και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα. Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.
Ποιοι συμμετείχαν στη συζήτηση της Τετάρτης με τους καλλιτέχνες
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.
Εκ μέρους των καλλιτεχνών, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.