Στην περιοχή του Παρτσίν ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Ο Γιουκίγια Aμάνο, ο επικεφαλής του παγκόσμιου πυρηνικού φύλακα του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επισκέφθηκε τον στρατιωτικό χώρο Παρτσίν στο Ιράν.
Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι στην περιοχή του Παρτσίν πραγματοποιείται έρευνα με πυρηνικά όπλα.
Το Ιράν όμως αρνείται κάτι τέτοιο και επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Ο κος Αμάνο έφθασε στο Ιράν την Κυριακή. Οι δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι η επίσκεψή του είναι το κλειδί για την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σημειώνεται ότι οι διεθνείς επιθεωρητές προηγουμένως είχαν μόνο περιορισμένη πρόσβαση στο συγκρότημα.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία του ΔΟΑΕ Ο επιθεωρητής θα παρακολουθεί συνεχώς τις επίσημες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν για να βεβαιωθεί ότι δεν κυκλοφορεί κρυφά υλικό σε κάποια άλλη μυστική τοποθεσία.
Το Ιράν έχει επίσης συμφωνήσει να επιτρέψει στους επιθεωρητές να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα θεωρούν ύποπτη.
Ο Μπεχρούζ Kαμαλβαντί του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι ο κος Aμάνο επισκέφθηκε τα “επίμαχα σημεία” της Παρτσίν την Κυριακή.
Ο ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε την επίσκεψη, λέγοντας ότι ο κ Αμάνο είχε πάει με τον επικεφαλής του τμήματος του ΔΟΑΕ των εγγυήσεων.
Οι ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο του Παρτσίν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004.
Σε μια έκθεση του 2006, ο εν λόγω επιθεωρητής του ΔΟΑΕ δεν παρατήρησε «καμία ασυνήθιστη δραστηριότητα στα κτίρια τα οποία επισκέφθηκε και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των περιβαλλοντικών δειγμάτων δεν έδειξαν την παρουσία πυρηνικών υλικών».
Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν. Στα τέλη του 2011, ο ΔΟΑΕΑ ανέφερε ότι παρατηρείται εκτεταμένη προσπάθεια εξωραϊσμού, κατεδάφισης και κατασκευής νέων κτιρίων στην περιοχή.
Τον Φεβρουάριο του 2012, οι επιθεωρητές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο στο Ιράν συνεπάγεται τη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, σε αντάλλαγμα με τη λήξη των εξοντωτικών διεθνών κυρώσεων.