Ούτε η επαναφορά των πολύ βαριών προστίμων, τα οποία επιδιώκει να επαναφέρει άμεσα η κυβέρνηση, φαίνονται ικανά πλέον να φρενάρουν την έκρηξη της μικρής ή μεγάλης φοροδιαφυγής.
Οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας σε τουριστικά νησιά του επιβεβαιώνουν μεν τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ του τελευταίου εξαμήνου πως τα πρόστιμα-χάδι για μη έκδοση αποδείξεων άνοιξαν την όρεξη σε πολλούς, αποδεικνύουν όμως και ότι η αδήλωτη εργασία οργιάζει παρά τις εξοντωτικές κυρώσεις των 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζεται να απασχολείται παράτυπα.
Μέσα σε μόλις 4 μέρες, από τις 15 έως και 18 Ιουλίου 2016, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνολικά 22 επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε τουριστικές περιοχές της Μυκόνου και της Θάσου.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
– Στις 12 από τις 22 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (ποσοστό 55%)
– Στις 5 από τις 12 διαπιστώθηκε πως δεν εκδίδονταν αποδείξεις, είτε επρόκειτο για ευτελούς αξίας συναλλαγές (πχ 4 αποδείξεις μέσης αξίας 8 ευρώ μόλις η καθεμία) είτε πολύ μεγαλύτερης (πχ 11 αποδείξεις μέσης αξίας 220 ευρώ η καθεμία)
– Στις 8 από τις 12 διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κορυφαία την αδήλωτη εργασία.
Συγκεκριμένα στη Μύκονο εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 5 επιχειρήσεις:
·Σε εστιατόριο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση τεσσάρων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, συνολικής αξίας 150,10 ευρώ.
·Σε καφέ-εστιατόριο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση οκτώ (8) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, συνολικής αξίας 178,50 ευρώ.
·Σε εστιατόριο-μπαρ, διαπιστώθηκε η μη έκδοση τουλάχιστον έντεκα (11) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, συνολικής αξίας 2.351,18 ευρώ.
·Σε εστιατόριο-μπαρ, διαπιστώθηκε να απασχολούνται τρεις (3) εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού.
·Σε εστιατόριο-μπαρ, διαπιστώθηκε να απασχολείται ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν αναγραφόταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού.
Στην περιοχή της Θάσου διαπιστώθηκαν
· Σε καφέ-ζαχαροπλαστείο, μη έκδοση τεσσάρων (4) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, συνολικής αξίας 32,70 ευρώ.
· Σε εστιατόριο-καφέ-μπαρ, μη έκδοση τεσσάρων (4) λιανικών συναλλαγών, συνολικής αξίας 113,50 ευρώ, καθώς και δεκαέξι (16) παραβάσεις ασφαλιστικής νομοθεσίας.
·Σε εστιατόριο-ψησταριά, διαπιστώθηκε να απασχολείται ένας (1) εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, καθώς και έξι (6) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
·Σε σνακ μπαρ – επιχείρηση ενοικίασης ομπρελών-ξαπλώστρων, τέσσερις (4) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
·Σε εστιατόριο-πιτσαρία, διαπιστώθηκε μία παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
·Σε καφέ-μπαρ, μία παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
·Σε άλλο καφέ-μπαρ, μία παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Και ενώ τα χρηματικά πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων θεωρούνται σχεδόν αστεία (50% του διαφυγόντος ΦΠΑ, δηλαδή από 7 έως 550 ευρώ το πολύ για τις πιο πάνω παραβάσεις), ούτε τα εξοντωτικά πρόστιμα για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά!
Από το 2013 με απόφαση του Υπουργού Εργασίας προβλέπονται πολύ υψηλά πρόστιμα για συγκεκριμένες παραβάσεις εργοδοτών, σε μια απόπειρα να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία.
Παραβάσεις όπως μη αναγραφή των στοιχείων εργαζομένων στον πίνακα προσωπικού που η επιχείρηση οφείλει να έχει υποβάλει και να έχει αναρτήσει σε εμφανές για τους εργαζομένους σημείο, η μη τήρηση βιβλίου υπερωριών, που προβλέπεται υποχρεωτικά είτε το προσωπικό πραγματοποιεί υπερωριακή εργασία είτε όχι κλπ, τιμωρούνται ως εξής:
-Για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, πρόστιμο 18 κατώτατοι μισθοί ή 10.550 ευρώ συνολικά
– Για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών, πρόστιμο 9.197 ευρώ
– Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται, πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, και προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση.
Aποστολή