Ο γνωστός Δανός οικονομολόγος του Peterson Institute, Τζέικομπ Κίρκεργκααρντ, έγραψε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του ερευνητικού για την Διεθνή Οικονομία Ινστιτούτου, σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ένα δημοψήφισμα, το οποίο κατά τον Κίρκεργκααρντ θα μπορούσε να είναι το «Βατερλό» του Αλ.Τσίπρα, αφού θα καθορίσει το πολιτικό του μέλλον…
Ο επιφανής οικονομολόγος αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την έκπληξη την περασμένη εβδομάδα και προκήρυξε δημοψήφισμα, σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών της Ελλάδας για την λιτότητα. Την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ακολούθησε το κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου στις 29 Ιουνίου και έτσι, άνοιξε ένα νέο επικίνδυνο κεφάλαιο στην κρίση. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει το τέλος της πολιτικής ηγεσίας του Τσίπρα.
Οι κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν μόνιμη ζημιά στην ελληνική οικονομία… Το πιο ελπιδοφόρο σενάριο θα ήταν να πουν «όχι» οι Έλληνες στο δημοψήφισμα και να εγκρίνουν την επιστροφή σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η τελευταία ενέργεια για δημοψήφισμα φαίνεται να υποκινήθηκε από μια μερίδα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ούτε οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες γνώριζαν εκ των προτέρων γι’ αυτό και το έμαθαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω Twitter!
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκβιάσει τους πιστωτές της – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – μέσα στο Σαββατοκύριακο, απέτυχε.
Δεν απέρριψε μόνο το Eurogroup το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημα για δανεισμό έκτακτης ανάγκης στις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας τες έτσι να κλείσουν για να αποφευχθούν περαιτέρω εκροές.
Επιπλέον, οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις και έτσι απέκλεισε κάθε προοπτική για παράταση του προγράμματος μετά τις 30 Ιουνίου. Ο υπολογισμός από τον Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τα χρέη της και θα τα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης διαψεύσθηκε.
Ο ισχυρισμός του Τσίπρα ότι θέλει απλά να συμβουλευτεί τον ελληνικό πληθυσμό στο πνεύμα της δημοκρατίας είναι παράλογος. Καμία δημοκρατική νομιμοποίηση δεν μπορεί να αποκτηθεί με το να θέτει κανείς ένα περίπλοκο, αδημοσίευτο κείμενο προτάσεων, που εκπνέει, ενώπιον του ελληνικού πληθυσμού, που στερείται τις πληροφορίες για να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση.
Οι Έλληνες αναπόφευκτα δεν θα ψηφίσουν για τα ζητήματα του δημοψηφίσματος, αλλά αν θα κλείσουν οι τράπεζες, αν η χώρα θα χρεοκοπήσει και αν θα βγει από τους οικονομικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη, σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ενισχύσει την παραπάνω άποψη με δηλώσεις τους».
Ο οικονομολόγος συνεχίζει το άρθρο του για την χώρα μας, θέτοντας ένα καίριο ερώτημα, που «πλανήθηκε» στα χείλη πολλών Ελλήνων και όχι μόνο, πολιτικών το τελευταίο διάστημα: «Αν ο Τσίπρας ήταν τόσο αφοσιωμένος στην δημοκρατική νομιμότητα θα μπορούσε να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα πολλούς μήνες νωρίτερα, πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα των δανειστών για την Ελλάδα. Η Γερμανία και η Ευρωζώνη είχαν νωρίτερα, μέσα στο έτος, στηρίξει μια τέτοια πρόταση.
Η απόφαση των ελληνικών αρχών να κλείσουν τις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιουλίου, και να περιορίσουν την πρόσβαση στις καταθέσεις ήταν μια λογική απάντηση της Αθήνας για να αποτρέψει το κλείσιμο των τραπεζών λόγω αφερεγγυότητας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς τραπεζικής εποπτείας, μέχρι να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους».
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των τελευταίων πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Τσίπρα για τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία; Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος αναφέρει: «Η ζημιά για την ελληνική οικονομία από τις απερίσκεπτες ενέργειες του Τσίπρα είναι ήδη μεγάλη. Ένα ανώτατο όριο αναλήψεων από τα ATM των τραπεζών 60 ευρώ την ημέρα θα μειώσει την οικονομική δραστηριότητα, θα στραγγαλίσει την τουριστική περίοδο και θα επιφέρει απολύσεις σε μικρές επιχειρήσεις ενώ ήδη υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας».
Ο Τζέικομπ Κίρκεργκααρντ τονίζει ότι εκείνοι που «θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό», δηλαδή θα είναι τα θύματα των αποφάσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι κυρίως, οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, που χωρίς πρόσβαση σε μετρητά θα δυσκολευτούν πολύ να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και θα βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τα ιατρικά τους έξοδα!
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Τρόικα έδωσε ήδη στην δημοσιότητα το κείμενο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ με τα κέρδη που είχε από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2010 – 2013. Αυτά τα κεφάλαια θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν έγινε εξαιτίας της άρνησης της χώρας να συμμορφωθεί με τους όρους των δανειστών της, επισημαίνει ο Δανός οικονομολόγος.
Αν στο δημοψήφισμα η απάντηση των Ελλήνων είναι καταφατική, τότε, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, τονίζει ο Κίρκεργκααρντ, ενώ προβλέπει ότι οι Έλληνες δεν θα υπακούσουν στις συμβουλές της κυβέρνησης, θα πουν «ναι» στα μέτρα των δανειστών και θα αποφύγουν να παίξουν στο τζόγο το μέλλον τους!
Τι θα συμβεί όμως αν οι Έλληνες απαντήσουν «όχι» στο επίμαχο δημοψήφισμα; Ο γνωστός οικονομολόγος θεωρεί βέβαιο ότι η Ευρωζώνη δεν θα αλλάξει μυαλά και άποψη με την απόφαση των Ελλήνων πολιτών και θα θεωρήσει εξίσου έγκυρο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το δημοκρατικό δικαίωμα των δικών της ψηφοφόρων να μην πληρώνουν για τα έξοδα των Ελλήνων.
Όσο για την μετάβαση της Ελλάδας στην δραχμή, ο Κίρκεργκααρντ, θεωρεί ότι είναι μια διαδικασία καθόλου απλή και εύκολη και αναφέρει: «Επειδή ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα υποστηριζόταν αποκλειστικά από την αξιοπιστία των ελληνικών θεσμών διακυβέρνησης, δεν θα είχε αυτό που είναι γνωστό ως “store of value” (αποθηκευμένη αξία)». Έτσι, ο αρθρογράφος «βλέπει» τις δυσκολίες στις εισαγωγές προϊόντων, σε μια χώρα που, κυρίως, εισάγει ενώ ο ίδιος προβλέπει πως σύντομα το νέο νόμισμα θα γίνει πληθωριστικό!