Γιατί ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατηγόρησε την αντιπολίτευση της χώρας του ότι περίμενε την «κατάκτηση» από την Ελλάδα – Το μήνυμα Δένδια προς την Άγκυρα μέσω Τιράνων
Λίγες ημέρες πριν την συμπλήρωση δύο ετών από την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες από κομάντος της αλβανικής αστυνομίας, τα Τίρανα και η Αθήνα συμφώνησαν στη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τέσσερις μήνες μετά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και περίπου 60 ημέρες μετά την συνομολόγηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η Ελλάδα προχωρά ακόμη ένα βήμα προς την διευθέτηση της εκκρεμότητας με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Κέρκυρας -αρκεί η αλβανική πλευρά να μην υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.
Με μοχλό το «καρότο» της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ, που από τα Τίρανα αναμένουν σαν «μάννα εξ ουρανού», για να ανοίξει το «πουγκί» των ευρωπαϊκών κονδυλίων και λόγω της περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στην γειτονική χώρα που οδεύει για εκλογές στις 25 Απριλίου του 2021, η ελληνική διπλωματία κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για την σύνταξη συνυποσχετικού με στόχο την παραπομπή του θέματος των θαλασσίων ζωνών στην Χάγη.
Η υπόθεση «καρκινοβατεί» επί σχεδόν μια εικοσαετία, αφού παρά την επίτευξη συμφωνίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, η αλβανική πλευρά απέσυρε την συναίνεσή της στο σχέδιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Η συμφωνία κατέπεσε στο αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της αλβανικής αντιπολίτευσης με αρχηγό -τότε- τον σημερινό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.
Λίγα χρόνια μετά, είναι το ίδιο πρόσωπο που ήλθε σε συμφωνία με την Αθήνα για την παραπομπή της εκκρεμότητας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας.
Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, ο Εντι Ράμα χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγική εταίρο» και «πολύτιμη γείτονα» και ανακοίνωσε συμφωνία για την σύνταξη συνυποσχετικού με στόχο την παραπομπή στη Χάγη της εκκρεμότητας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ώστε, όπως είπε, «να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα εκκρεμή θέματα με εποικοδομητικό τρόπο προς το συμφέρον των δύο χωρών».
Δένδιας: Στη Χάγη ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας
«Συζητήσαμε το θέμα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για τις συνομιλίες του με τον Έντι Ράμα και τόνισε: «Η επίλυση αυτής της διαφοράς θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες μας και, βεβαίως, άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απόλυτη συμφωνία τη θέση του πρωθυπουργού, κ. Rama, ότι η λύση αυτή θα έχει ως θεμελιώδη βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που και οι δύο χώρες έχουμε προσυπογράψει».
«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη. Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία μας αυτή, Ελλάδας και Αλβανίας, βασίζεται στην σταθερή προσήλωση και των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Το μήνυμα προς την Τουρκία
Από τα Τίρανα, την πρωτεύουσα μιας χώρας με την οποία η Τουρκία έχει οικοδομήσει στενή σχέση, χρησιμοποιώντας ενίοτε την τεχνητή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων σαν εργαλείο για την υλοποίηση των δικών της επιδιώξεων, η ελληνική πλευρά έστειλε ένα σαφές μήνυμα: οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά και όταν πρόκειται για εκκρεμότητες σε θαλάσσιες ζώνες η βάση είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Με αυτό τον τρόπο, ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική κυβέρνηση έστειλαν διεθνώς το μήνυμα ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και όχι με μονομερείς απόπειρες σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και «τσαμπουκάδες», όπως συστηματικά πράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.