Δεν μπορεί να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών καθώς αφενός συνταξιοδοτείται μεγάλος αριθμός δικαστών και αφετέρου ο νόμος θέτει χρονικούς περιορισμούς συμμετοχής
Μπορεί να φαντάζει περίεργα, αλλά είναι μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στα δικαστικά δρώμενα. Το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών δεν θα μπορεί, ελλείψει αρεοπαγιτών, να συγκροτηθεί για τη σκευωρία της Novartis με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ενα τεράστιο ζήτημα ανακύπτει, καθώς δεν μπορεί να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον φυσικά το Δικαστικό Συμβούλιο προχωρήσει την όλη διαδικασία προς την κατεύθυνση αυτή), καθώς δεν θα υπάρχουν αρεοπαγίτες οι οποίοι θα έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετάσχουν ως μέλη του Υπουργοδικείου για να δικάσουν την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν παγώσει οι ανακρίσεις στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για τη σκευωρία της Novartis, καθώς η αρεοπαγίτης ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου ανιχνεύτηκε θετική στον COVID-19.
Αναλυτικότερα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003) προβλέπει ότι ως τακτικά και ως αναπληρωματικά μέλη τόσο του Δικαστικού Συμβουλίου όσο και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορεί να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής δικαστές από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαστές αυτοί έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν τώρα πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Δηλαδή, πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019. Με άλλα λόγια, όσοι δικαστές από τα δύο αυτά ανώτατα δικαστήρια προήχθησαν μετά τις 26/9/2019, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα που θα στείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή για να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου. Ηδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προκειμένου να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο έστειλε στη Βουλή κατάλογο με τα ονόματα των μελών του Αρείου Πάγου τα οποία είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στην κλήρωση που ακολούθησε. Τότε ο κ. Τσιάρας έστειλε κατάλογο με 43 ονόματα εκ των 65 μελών του Αρείου Πάγου που είχαν προαχθεί πριν την καθοριστική ημερομηνία της 26ης Σεπτεμβρίου 2019.
Συνταξιοδότηση
Από τον κατάλογο αυτό κληρώθηκαν από τον Αρειο Πάγο ως τακτικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου τρεις αρεοπαγίτες και ως αναπληρωματικά δύο. Αυτά τα πέντε μέλη, ανεξάρτητα αν κάποια από αυτά συνταξιοδοτούνται τον ερχόμενο Ιούνιο, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν και πάλι στον κατάλογο των αρεοπαγιτών που θα σταλεί (εφόσον ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία) στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης για να κληρωθούν τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσουν την υπόθεση Novartis.
Τον ερχόμενο Ιούνιο από τα 43 μέλη του Αρείου Πάγου που έχουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στην κληρωτίδα προκειμένου να κληρωθούν μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, τα 23 αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Αυτομάτως, απομένουν 20 αρεοπαγίτες που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στην κλήρωση για μέλη του Υπουργοδικείου. Μεταξύ αυτών που αποχωρούν τον ερχόμενο Ιούνιο, λόγω ορίου ηλικίας, είναι όμως και δύο αρεοπαγίτες-μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου. Πρόκειται για την ανακρίτρια κυρία Αλεβιζοπούλου και την κυρία Παρασκευή Καλαϊντζή, η οποία είναι αναπληρωματικό μέλος. Κατά συνέπεια, πριν από τον Ιούνιο η Βουλή θα πρέπει να κληρώσει για το Δικαστικό Συμβούλιο ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος από την πλευρά του Αρείου Πάγου. Ετσι, ο αριθμός των αρεοπαγιτών που μπορούν να είναι μέλη του Υπουργοδικείου μειώνεται στους δεκαοχτώ. Από τον αριθμό αυτό πρέπει εξαιρεθούν και άλλοι 3 αρεοπαγίτες οι οποίοι σήμερα είναι μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, οι κυρίες Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου, Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού και ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, και τα ονόματά τους δεν μπορούν να μπουν και πάλι στην κληρωτίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αρεοπαγιτών που έχουν τις προϋποθέσεις να είναι μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου μειώνεται στους δεκαπέντε.
Παράλληλα, τον ερχόμενο Ιούνιο αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και οκτώ από τους δέκα αντιπροέδρους. Οι αντιπρόεδροι που θα κρεμάσουν την τήβεννό τους τον Ιούνιο είναι οι κυρίες Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Αβρακόμη Θούα και οι κύριοι Γιώργος Χοϊμές και Γιώργος Αποστολάκης. Οι εννέα αυτές θέσεις αναγκαστικά θα πληρωθούν άμεσα προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο Αρειος Πάγος.
Κατόπιν αυτών, όταν από τους 15 αφαιρεθούν οι εννέα αρεοπαγίτες οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά των αντιπροέδρων, απομένουν μόλις έξι, οι οποίοι έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετέχουν στην κλήρωση για μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στο μεσοδιάστημα κάποιος εκ των έξι δεν θα νοσήσει ή δεν θα έχει κώλυμα, όπως είναι συγγένεια, κουμπαριά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας κ.λπ. Πάντως, ακόμη και αν αυξηθούν οι θέσεις των αρεοπαγιτών κατά εννέα, όπως προγραμματίζεται, αυτοί δεν θα μπορούν και πάλι να συμμετάσχουν στο Ειδικό Δικαστήριο.