Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Γεραπετρίτης: Ιστορική ευκαιρία να αναζητήσουμε κοινούς τόπους – Φιντάν: Ως Τουρκία υποστηρίζουμε την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, που σε μια τετ α τετ συνομιλία άνω των δύο ωρών, επιχείρησαν να χαράξουν ένα κοινό χρονοδιάγραμμα αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Άλλωστε, βασικός σκοπός των συνομιλιών ήταν η προετοιμασία της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο υπουργοί, ως άτομα απολύτου εμπιστοσύνης των δύο ηγετών, συζήτησαν λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα, αλλά και το πλαίσιο διαλόγου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς να ανακοινώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Άλλωστε, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον ρόλο που ανέθεσαν ο κ. Μητσοτάκης αλλά και ο κ. Ερντογάν στον ίδιο και στον κ. Φιντάν. «Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία. Και ανέθεσαν σε εμάς, τους υπουργούς Εξωτερικών, να αναλάβουμε την πολιτική καθοδήγηση της διαδικασίας αυτής», διευκρίνισε.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvaxwnrrfjyx)

Η αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού

Ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ως Τουρκία υποστηρίζουμε πάντα την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού», είπε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας, που θεωρεί ότι στο πλαίσιο του δίκαιου διαμοιρασμού, όλοι θα πρέπει να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, να τους διαμοιραστούν και να επωφεληθούν από τον πλούτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο προκάτοχός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε ταχθεί υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού και είχε διαμηνύσει ότι «δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε απέναντι στις προσπάθειες να μας φυλακίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αρχή κρύβει «αγκάθια» για την ελληνική πλευρά, καθώς συνδέεται ευθέως με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, καθώς απέχει ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές, που έχουν πολύ μεγαλύτερο μήκος, ενώ παράλληλα, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ελληνικές ακτές.

Η πάγια ελληνική θέση είναι ότι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας είναι ανοιχτό. Ωστόσο, η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει ενιαία και σε όλο το εύρος, καλύπτοντας την περιοχή από τη Θράκη έως το Καστελόριζο.

«Να αποσυμπιέζουμε εντάσεις ώστε να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις»

You may also like