Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για διαπραγμάτευση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως το Oruc Reis δεν αποσύρθηκε
Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι τις τελευταίες ημέρες τη σκυτάλη έχει πάρει η διπλωματία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά κι αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα έχουμε και επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μία φορά επικαλέστηκε τον διάλογο, βάζοντας ως όρο «τη «δίκαιη προσέγγιση», που στην πραγματικότητα σημαίνει την παράκαμψη του διεθνούς δικαίου με σκοπό να ικανοποιηθούν μονομερείς τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις. Και για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε η ΕΕ να τηρήσει ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αποφασιστική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της».
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ο Ταγιπ Ερντογάν είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι οι διαφορές με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσαν να επιλυθούν με διαπραγμάτευση και συμβιβασμούς. Πιθανότατα αναφερόταν σε αυτούς που κατα τη γνώμη του «οφείλει» να κάνει η Λευκωσία και η Αθήνα. Πάντως καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος πλαισιωνόταν από αρκετά κυβερνητικά στελέχη.
Ενόσω ο Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε για διαπραγμάτευση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως το Oruc Reis δεν αποσύρθηκε, αλλά ελλιμενίστηκε για συντήρηση μερικών εβδομάδων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Oruc Reis θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αναγκάστηκε να αποχωρήσει μόνο για συντήρηση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο καταβάλλει προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. «Η Μέρκελ διαθέτει κοινή λογική και είναι πιο εποικοδομητική και αντικειμενική, αναγνωρίζοντας πως έχουμε δίκιο». Διόλου περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταξύ άλλων η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 22,85 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για φέτος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε γραπτή ερώτηση της αναπληρώτριας επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Die Linke Σέβιμ Ντάγκντελεν.
Παράλληλα, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν, τόνισε ότι είναι ώρα να δοθεί μια καλή ευκαιρία στη διπλωματία. «Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα». Πάντως, δεν θέλησε να προεξοφλήσει τί θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής, σχολιάζοντας ότι «μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική».
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφού τη συνεχάρη για την επίσκεψή της στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας πως «η κυρά της Ρω θα ήταν πολύ συγκινημένη να σας έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο». Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι στην ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή συνέβαλαν και οι κινήσεις από τους συμμάχους της Αθήνας. «Η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με προκλήσεις δεν οδηγείται πουθενά».
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, πάντως, επικρατεί διπλωματική εγρήγορση. «Η απόφαση της Τουρκίας για παράταση της Navtex για το “Γιαβούζ” (στην κυπριακή ΑΟΖ) θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, αν και χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, ξεκαθάρισε, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες… Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη».