Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα προκαλεί αμφιβολίες για τις διερευνητικές

Το Τσεσμέ επέστρεψε στο Βόρειο Αιγαίο και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται – «Δεν παρασυρόμαστε» λέει ο Νίκος Δένδιας, την ώρα οι οι Τσελίκ και Ακάρ συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα «κακό γείτονα»

Η περίοδος προσωρινής νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά αποδείχθηκε βραχύβια. Για ακόμα μία φορά, η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση, με το Τσεσμέ να επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν δεκάδες παραβιάσεις και τους Τούρκους αξιωματούχους να εξαπολύουν απειλές εναντίον της Ελλάδας. Επιπλέον, η ναυτική άσκηση με την ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα” συνεχίζεται έως τις 7 Μαρτίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος αποσύρθηκε για ένα εικοσιτετράωρο στη Σμύρνη, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και όχι επειδή η Άγκυρα υπαναχώρησε από την συνήθη προκλητική τακτική της. Απόδειξη; Έπλευσε ξανά προς την περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες με την παράνομη Navtex της 15ης Φεβρουαρίου. Το απόγευμα της Παρασκευής εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άη Στράτη και τη Σκύρο.

Συγχρόνως, η Άγκυρα συνεχίζει και τις από αέρος προκλήσεις. Είχαν προηγηθεί 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι 28 από αυτές ήταν από δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ναυτικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε και μία εμπλοκή, ανατολικά της Ρόδου, με ελληνικό F-16 που είχε απογειωθεί από την Σκύρο για να αναχαιτίσει τα δύο τουρκικά. Πρόκληση από αέρος σημειώθηκε και το μεσημέρι της Παρασκευής με την υπερπτήση ζεύγους τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν και πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη προκλητική στάση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ (της ελεγχόμενης δηλαδή αντίδρασης μέσα από ένα συνδυαστικό ερέθισμα). Και αυτό γιατί, όπως είπε, «η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού».

Το κλίμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων που διαμορφώνει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία εγείρει ερωτήματα για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών. Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει να διευρύνει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, να ανοίξει τα ευρωτουρκικά θέματα που την ενδιαφέρουν και να αποστείλει πολιτικό μήνυμα στην Δύση ότι κάθε λύση στην περιοχή περνά από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Αθήνα έχει στείλει προτεινόμενες ημερομηνίες στην Άγκυρα, δίχως ωστόσο να λάβει απάντηση. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί η παρέμβαση του Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος θέλησε να χρεώσει στην Ελλάδα το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι κακός γείτονας, ενώ επέμεινε προκλητικά ότι το Τσεσμέ παρενοχλήθηκε από ελληνικά F-16. Η Αθήνα το διέψευσε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ακάρ να συνεχίσει υποστηρίζοντας ότι, η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα» και την Κύπρο. Κατηγόρησε την Αθήνα ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε πρόβλημα μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας και ΗΠΑ – Τουρκίας τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, λέγοντας πως αυτή η τακτική δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ηθική.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, πλησιάζει και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής Μαρτίου (26-27), στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, η Αγκυρα επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στην Αθήνα. Ελπίζει μέσω του blame game να πείσει τους Ευρωπαίους και να πέσει για ακόμα μία φορά…στα μαλακά.

You may also like