Μήνυμα σε φίλους και εχθρούς το σενάριο βύθισης πλοίου σε ελληνική άσκηση ανοικτά της Καρπάθου – Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο – Παραληρηματικές δηλώσεις Ακσόι και απειλές Ακάρ ότι θα λυπηθούν όσοι πάνε να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία
Πολεμική ρητορική που παραπέμπει σε προπαρασκευή κλιμάκωσης χρησιμοποίησαν το τελευταίο 24ωρο οι Τούρκοι έναντι της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα για «προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών του κακού εναντίον της Τουρκίας» και ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Σας λέμε “ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε”. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε».
Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις παραβιάσεις της Άγκυρας, ούτε και μπορούμε να συζητήσουμε υπό το καθεστώς απειλών, είπε στο «protothema» ανώτατη διπλωματική πηγή στην Αθήνα, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ και Ακσόι.
Εικοσιδύο ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συντονιστεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις ανησυχίες της Αθήνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Συνομιλία Μητσοτάκη – Μακρόν
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας άνω της μισής ώρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Αποκωδικωποιώντας τις δηλώσεις που γίνονται από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι Τούρκοι λαμβάνουν μηνύματα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 27 ενδέχεται να αποφασίσουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων από πιθανά νέα μέτρα της ΕΕ για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας, στην Άγκυρα γνωρίζουν πως ακόμη κι αν παγώσει η εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων θα προκληθούν σοβαρές περιπλοκές στην ήδη αποσταθεροποιημένη τουρκική οικονομία. Οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους γραμμές άμυνας και να συντονιστούν με χώρες που θεωρούν φιλικές, όπως η Ιταλία. Μόλις προσφάτως ο Μεβλού Τσαβούσογλου είπε δημοσίως μπροστά στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο ότι «εντός της ΕΕ ανέκαθεν βλέπαμε την ισχυρότερη στήριξη προς την Τουρκία από την Ιταλία».
Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για… συμμαχίες του κακού
«Οι προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών του κακού εναντίον της Τουρκίας και η εκμετάλλευση της ΕΕ δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Κλιμακώνοντας την πολεμική ρητορική της Άγκυρας εις βάρος της Αθήνας ο Ακσόι «φωτογράφισε» την Γαλλία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και όλες εκείνες τις χώρες που θεωρούν ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ανακοπεί, αλλά απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες που για τους Τούρκους απαρτίζουν τον «άξονα του κακού» μαζί με την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ διαμήνυσε: «Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε «ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε».
Ο Ακάρ συνέχισε με οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας: «Στο Κυπριακό καθίστε καλά, τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε… Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία».
Άσκηση – μήνυμα προς φίλους και εχθρούς
Σε μία συγκυρία που ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης το διάστημα των επόμενων μηνών και ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας μοιάζουν εξαιρετικά περιορισμένοι, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας με την άσκηση που έγινε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Καρπάθου. Με τη συμμετοχή φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, του υποβρυχίου «Πιπίνος» αλλά και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας δεκάδες μίλια από τις ελληνικές ακτές στην Κάρπαθο, σε μια θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα προσπαθεί να σφετεριστεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έδειξαν ότι προετοιμάζονται ακόμη και για τα δυσμενέστερα σενάρια. Με βάση το παίγνιο, έγινε βολή τορπίλης από το υποβρύχιο, ενώ μια ελληνική φρεγάτα και δύο μαχητικά αεροσκάφη έριξαν κατευθυνόμενα βλήματα και βύθισαν έναν στόχο επιφανείας, για την περίπτωση της άσκησης το παροπλισμένο από το 2009 μεταφορικό πλοίο «Έβρος».