«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται η τέταρτη υπογραφή που μπήκε σήμερα από τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζιμ Ρις στη διαδικασία έγκρισης της πώλησης των αεροσκαφων F35 στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγα 24ωρα μετά την εκλογική επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία ερμηνεύεται επίσης ως ένα ξεκάθαρο σήμα της Ουάσινγκτον για τη σημασία που αποδίδουν στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας τους με την Ελλάδα αλλά και τη βούλησή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρόγραμμα των τουρκικών F-16 παραμένει ουσιαστικά στάσιμο ενώ το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα τρέχει με μεγάλη ταχύτητα καθώς για να μπει σε τροχιά υλοποίησης απομένει η τυπική και επίσημη ανακοίνωση του State Department.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, με την τέταρτη υπογραφή που μπήκε από τον Ρεπουμπλικανό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμ Ρις ολοκληρώθηκε το ανεπίσημο, αλλά εξαιρετικά κρίσιμο, στάδιο της διαδικασίας πώλησης των F-35. Τώρα το αίτημα έχει πάει πίσω στο State Department και θα ακολουθήσει η επίσημη πλην τυπική ενημέρωση της κυβέρνησης προς το Κογκρέσο.
Η ειδοποίηση θα γίνει ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει η αποστολή της επιστολής αποδοχής του αιτήματος (LoA) στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μπούμε ουσιαστικά στην τελική ευθεία της αγοράς.
Πηγές στο Κογκρέσο ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την Αμερική και πως οι σχέσεις των δυο χωρών εξετάζονται και διαμορφώνονται πια ανεξαρτήτως αν και ποσό δυσαρεστείται η Τουρκία.
Μενέντεζ για τα F-35 στην Ελλάδα: Έχουν δοθεί οι εγκρίσεις
Την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης, είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Είχε διερωτηθεί, μάλιστα, όσον αφορά στην Τουρκία, αν «θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή αν θα επικρατεί αναταραχή».
Για την πώληση των F-35 είχε πει πως ο ίδιος υπέγραψε ήδη.
«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα αξίζει τα F-35 και όχι ο δικτάτορας Ερντογάν»
Στους λόγους που τον οδήγησαν να είναι αντίθετος στην απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Τουρκία είχε αναφερθεί ακόμη, πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μάικλ Μακόλ.
Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, ο «δικτάτορας Ερντογάν που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», δεν θα επέτρεπε ποτέ να πάρει τα F35.