Λίγες ώρες μετά το καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που αποτέλεσε και το «σήμα» για τη διπλωματική επανεκκίνηση στον ελληνοτουρκικό άξονα, δηλώσεις και ενέργειες από μέρους της Τουρκίας ήρθαν να θυμίσουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ θυμήθηκε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την οποία δεν ανέφερε στη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ερντογάν. Ο δε κ. Ερντογάν επανέφερε τα ζητήματα της Θράκης, λέγοντας ότι στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ο ίδιος άνοιξε μια κουβέντα που αφορά τον τρόπο εκλογής μουφτήδων. Τέλος, μετά από αρκετές μέρες, χθες κατεγράφησαν οι πρώτες αεροπορικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εδώ και εβδομάδες από τουρκικά αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά.
Τι σημαίνουν όλες αυτές οι τουρκικές ενέργειες, πέρα από μια προσπάθεια εσωτερικής διαχείρισης; Ενδεχομένως όχι πολλά επί της ουσίας, πλην όμως είναι κινήσεις που αποδεικνύουν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει ουσιαστικές δυσκολίες. Αυτό έφερε και το υπουργείο Εξωτερικών σε θέση να απαντήσει για τις δηλώσεις Ερντογάν ως προς τη Θράκη, έστω και αν φαινομενικά απαντούσε σε τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε η αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας. Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια», ανέφεραν χθες με νόημα διπλωματικές πηγές, με ένα μήνυμα που έφτασε και στην Άγκυρα.
Στην Αθήνα κατέγραψαν τα πρώτα τουρκικά «φάλτσα» μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους, πλην όμως αρμόδιες πηγές δεν εμφανίζονται να ανησυχούν για επαναφορά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κόντρα στις τουρκικές δεσμεύσεις. Το εσωτερικό αφήγημα που επιλέγει ο κ. Ερντογάν για να υποστηρίξει τη στροφή του προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Άλλωστε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν δώσει τις σχετικές ντιρεκτίβες στους υπουργούς Εξωτερικών ως προς την ανάγκη αναβάθμισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου από το επίπεδο των διερευνητικών επαφών σε πολιτικό επίπεδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική άμβλυνσης της ελληνοτουρκικής έντασης, με τον πρωθυπουργό να ορίζει ως στόχο της πολιτικής του την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της μιας και μοναδικής διαφοράς των δύο χωρών. Αυτό που φαίνεται να κατοχυρώνεται, πάντως, ανεξαρτήτως των όποιων ρητορικών εξάρσεων της γείτονος, είναι ένα ιδιότυπο μορατόριουμ προκλήσεων, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται διμερείς εντάσεις, ακόμα και αν ο πολιτικός διάλογος δεν προχωρά με τον ευκταίο τρόπο.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ οριοθέτησε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάκτηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να ανοίξουν ξανά δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και να καλλιεργηθεί ένα πιο ήπιο κλίμα στον ελληνοτουρκικό άξονα.