Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Στη Βουλή οι συμφωνίες Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία – Σε θέση «μάχης» τα κόμματα

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια – Θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί  -Οι θέσεις των κομμάτων και οι διαφορετικές απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Θέση μάχης ανακαταλαμβάνουν τα κόμματα στην Βουλή καθώς το νομοθετικό έργο επανεκκινεί με την συζήτηση των κρίσιμων Συμφωνιών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Το πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νομοσχέδιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο καθώς το περιεχόμενό του αντανακλάται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε θα υπάρξουν και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την συζήτηση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύμβαση φαίνεται ότι προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις τάσεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρούν σε «εσωκομματικές επακουμβήσεις».

Η διαδικασία

Αναφορικά με το τυπικό, η κοινοβουλευτική επεξεργασία των δύο σχεδίων νόμων ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 ενώ θα ακολουθήσει την διαδικασία κύρωσης Διεθνών Συμβάσεων. Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής ορίστηκε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου. Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου θα εισηγηθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Ιταλία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην συμφωνία με την Αίγυπτο που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.

Την Τετάρτη τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα λήξει με την σχετική ψηφοφορία. Η κύρωση των συμβάσεων δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ωστόσο, αποτελεί διαρκές ζητούμενο η ευρύτερη συναίνεση σε κάθε διεθνή σύμβαση ειδικά όταν το περιεχόμενό της επηρεάζει τις ελληνοτουρικές σχέσεις.

Οι θέσεις των κομμάτων

Αναφορικά λοιπόν με την πολιτική ουσία, η Συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να λάβει ευρύτερη στήριξη καθώς εκτός από την ΚΟ της ΝΔ, πιθανότατα θα ψηφίσουν υπερ και οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Διαφορετικό περιβάλλον διαμορφώνει η σύμβαση με την Αίγυπτο καθώς φαίνεται να προκαλεί έντονο διχασμό στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία άλλωστε αποτέλεσε και την αφορμή για τον – σχεδόν σε δημόσια θέα – καυγά των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «προεδρικοί» με τους «53» αλληλοκαρφώνονται ενώ οι «πασοκογενείς» έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια με την «Σημιτική» πτέρυγα και την ομάδα «Πράττω» να προχωρούν σε πολιτικές «επακουμβήσεις». Υπο αυτά τα δεδομένα στην τελική ψηφοφορία είναι πιθανό να επιλεγεί από την ηγεσία του κόμματος η χλιαρή πολιτικά στάση του «παρών», ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Μεταξύ «ναι» και «παρών» βρίσκεται και η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής η οποία θα οξύνει την κριτική της προς την κυβέρνηση καθώς για μια ακόμα φορά απέφυγε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να ζητηθούν και για τα ζητήματα επήρειας των ελληνικών νησιών. Το ΚΚΕ έχει ήδη επισημάνει ότι «Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης». Η Ελληνική Λύση μιλά για προδοτική συμφωνία ενώ για «αυτοπγκόλ» κάνει λόγο το ΜεΡΑ25.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική